Lato
w tym roku zapowiada się na typowe dla naszego klimatu. Słoneczne i upalne dni
poprzeplatane są tymi z niebem pełnym chmur i temperaturą zachęcającą do
zjedzenia czegoś rozgrzewającego. Lubię upały i gorąc, ale mój ogród zdecydowanie
woli obecny stan rzeczy. No i rachunki za wodę w tym roku będą niższe – nie muszę
całymi dniami podlewać ogrodu aby utrzymać go przy życiu.
Zupa
z przepisu Annie Bell (pominęłam z Jej przepisu szafran, ale myślę, że i bez
niego zupa jest pyszna) doskonale wpisuje się w tegoroczne lato.
Zupa pomidorowa z zieloną soczewicą
2
cebule
2
marchewki
2
łodygi selera naciowego (u mnie łodygi młodego selera)
1
czubata łyżeczka średnio ostrej posiekanej papryczki chili
4
ząbki posiekanego czosnku
1
½ kg dojrzałych pomidorów
100
g zielonej soczewicy
1
łyżeczka cukru
sól
pęczek
natki pietruszki
olej
do smażenia
W
dużym rondlu rozgrzać kilka łyżek oleju, wrzucić pokrojone w kostkę cebulę,
marchewki, chili i seler naciowy. Smażyć przez około 10 – 15 minut od czasu do
czasu mieszając. Warzywa powinny zmięknąć i lekko się zrumienić. W połowie
smażenia dodać czosnek. Do warzyw w rondlu dodać pomidory (pozbawione skórek i
gniazd nasiennych) pokrojone w kostkę, soczewicę, cukier i około ½ l wody.
Doprowadzić do wrzenia. Przykryć i całość gotować na małym ogniu przez około 35
minut aż soczewica będzie miękka. Posolić do smaku, dodać połowę posiekanej
natki pietruszki. Zupę serwować w ogrzanych miseczkach skropioną oliwą i
posypaną natką pietruszki.
Smacznego!!!
W
kuchni ostatnio niewiele ciekawego się działo, a to za sprawą pracy, Maleństwa
i masy obowiązków fundacyjnych. Teraz mam nadzieję to nadrobić. Tym bardziej,
że skrzydła mi urosły z dumy, gdyż moje Dziecię zakończyło pewien etap swojego
życia z sukcesem i podobnie jak Jego rodzice może przed nazwiskiem wpisywać
dodatkowe 6 literek i kropeczki J
Pogratulować Basiu, pogratulować! Osiągnięć Maleństwa. A zupka w sam raz dla mnie : i pomidory i soczewica- lubię bardzo. Pozdrawiam. Ania magnoliarozmaryn
OdpowiedzUsuńDziękuję, dziękuję! Pora już była zamknąć ten rozdział :)
UsuńZupa prosta a pyszna i sycąca :)