środa, 9 kwietnia 2014

Babka rumowa z bakaliami


Wielkanoc za pasem. Niby menu mam ustalone i będzie ono dosyć klasyczne, ale i tak lubię wypróbowywać nowe przepisy. Dawno nie kupowałam „Kuchni” ale numer kwietniowy nabyłam za sprawą licznych przepisów świątecznych. W oko wpadł mi przepis na babkę rumową z owocami kandyzowanymi. Wypróbowałam go ostatnio i postanowiłam tutaj ten przepis umieścić bo babka wyszła smaczna, warta zapamiętania i powtórzenia. Maleństwo stwierdziło, że nie rozumie czemu keks upiekłam w formie babkowej. Ma rację bo babka przypomina keks. Tym bardziej, że nie mając owoców kandyzowanych wykorzystałam mieszankę keksową, żurawinę i rodzynki.



Babka rumowa z bakaliami


200 g miękkiego masła
¾ szklanki cukru
4 jajka
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml rumu
200 g owoców kandyzowanych/ mieszanka keksowa, rodzynki, żurawina
1 łyżka mąki ziemniaczanej do otoczenia owoców kandyzowanych

Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem, dodajemy pojedynczo jajka i dalej ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy alkohol i ucieramy masę. Kiedy masa jest puszysta i gładka dodajemy owoce kandyzowane otoczone mąką ziemniaczaną. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy babkowej z kominem do 2/3 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut – do suchego patyczka wbitego w środek ciasta.
Ostudzoną babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!


W tym samym numerze "Kuchni" jest jeszcze przepis na mazurek, który chcę jeszcze przed świetami wypróbować. Jesli będzie to próba zakończona pozytywnie napiszę o tym na blogu. 

16 komentarzy:

  1. Przepiękna babka :) Muszę wypróbować przepis, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować, smaczna jest ta babka.

      Usuń
  2. faktycznie przypomina keks ;) wyglada swietnie, fajnie sie prezentuja te owocki kandyzowane ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My bardzo lubimy keks, więc doskonale wpisała się w nasze gusty kulinarne.

      Usuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie. Oj tak, święta szybko się zbliżają. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczna babka i z pięknej foremki ;) Pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a foremka fajna, ale mimo wszystko chyba wolę takie bardziej tradycyjne, nie wiem czemu :)

      Usuń
  5. Już uwielbiam tą babkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi smakowicie, a jak pięknie wygląda :) Aż mam ochotę wpaść na kawałek takiej babki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super wygląda i z pewnością tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że podoba się ta skromna babka :)

      Usuń
  8. A czy zamiast rumu można dodać trochę aromatu rumowego? Czym w takim wypadku uzupełnić "niedobór płynów";)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mocnym alkoholem, ewentualnie lekko osłabionym, nie wiem na czym to polega ale podobnie jak w keksie alkohol dobrze robi temu ciastu :)

      Usuń