niedziela, 4 września 2016

Jesień zbliża się wielkimi krokami – ciasto makowo – śliwkowe


Schyłek lata to czas wszelkiej obfitości, warzyw, owoców, stragany cieszą oczy a potem podniebienia, ale to też czas, który przypomina o przemijaniu, we mnie budzi smutek i tęsknotę. Na osłodę życia częściej piekę ciasta, nie tylko te lekkie ale i te bardziej „konkretne”. Taka jest moja dzisiejsza propozycja.
Tego zestawienia sama nie wymyśliłam, choć mak ze śliwkami łączyłam już wcześniej, inspiracja pochodzi z internetu, ale skoro nie korzystałam z czyjegoś konkretnego przepisu to nie podaję, żadnego linku.




Ciasto makowo – śliwkowe
ciasto:
2 szklanki mąki
½ szklanki cukru
125 g masła
4 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa makowa:
korzystałam z suchego maku mielonego, który przygotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu, zredukowałam jedynie ilość cukru. Masę przygotowałam z 400 g suchego mielonego maku.
4 białka

śliwki do obłożenia ciasta

kruszonka:
120 g mąki
90 g roztopionego masła
60 g cukru
cukier waniliowy
½ łyżeczki cynamonu (można pominąć)

Przygotować masę makową zgodnie z opisem na opakowaniu (jeśli robimy z suchego maku mielonego). Na samym końcu (tuż przed wykładaniem masy na ciasto) ubić sztywną pianę z białek i bardzo delikatnie wmieszać w masę.
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej ½ godziny. Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić. Z podanych składników przygotować kruszonkę.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni.
Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce, na dużych oczkach na blaszkę, równomiernie je rozprowadzić. Na ciasto równomiernie rozsmarować masę makową a na niej ułożyć połówki śliwek, przekrojeniem do góry. Całość posypać kruszonką i wstawić do pieca na około 50 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić i poczekać aż masa makowa się zwiąże.

Smacznego!!!


Ciasto jest pyszne, a śliwki cudownie pasują do maku tworząc idealny duet. 

10 komentarzy:

  1. Dla mnie coś fantastycznego ! Połączenie śliwek i maku. Wypróbuję i powiem jak smakowało. Bardzo dziękuję za serdeczne pozdrowienia dla M i R. Tylko powiem Ci Basiu, że wcale nie uważamy się za niesamowitych:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem ciekawa czy ciasto Wam posmakuje. W dzisiejszych czasach osoby, które nie żyją wyłącznie dla siebie niestety nie są normą choć Ci co żyją też dla innych nie czują się niesamowici, bo to powinna być norma.

      Usuń
    2. Basiu, gdzie jesteś tak długo? Czyżby znowu urlop ?

      Usuń
    3. Chwilowo straciłam swój komputer. Korzystam z mężowskiego, ale tam nie mam tego co bym chciała mieć i nie mogę pisać postów bo nie mogę dobrać się do zdjęć :)
      Ale miło mi bardzo, że ktoś zauważył moją nieobecność <3

      Usuń
  2. Właśnie tak kojarzy mi się jesień. Słodko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słodkość w sam raz, idealnie łagodzi melancholię wywołaną schyłkiem lata :)

      Usuń
  3. Oooo matko ale apetycznie.
    Jak ja cierpię ze nie mogę jesc słodyczy .... toz to tortury.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale dlaczego nie możesz jeść??? malutki kawałeczek jeszcze nikomu nie zaszkodził :)

      Usuń
  4. jakie wspaniałe połączenie śliwek i maku! wspaniałe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mariaż maku i śliwek faktycznie jest idealny :)

      Usuń