środa, 11 stycznia 2012

Pszenny chleb z płatkami owsianymi - WP # 125


Grudniowa weekendowa piekarnia miała niezwykle ciekawe propozycje, ale niemoc twórcza, a potem szaleństwo przedświąteczne nie pozwoliły mi na eksperymentowanie z chlebem. Teraz udało mi się znaleźć czas i upiekłam pszenny chleb z płatkami owsianymi, który zaproponowała aga-aa z Eksperymentalnie.... Bardzo mnie cieszy, że wybór padł właśnie na ten chleb. Jest łatwy do wykonania (moje wrodzone lenistwo i brak cierpliwości stają się patologiczne), nie wymaga specjalnie długiego czasu, a sam wypiek jest pyszny i dzięki ugotowanym płatkom owsianym bardzo długo zachowuje świeżość. Nie spotkałam wcześniej chleba pszennego na drożdżach, który na trzeci dzień po upieczeniu nadal był smaczny i nie był czerstwy, a ten spełnia te warunki.


Przepis podaję za autorką:

Pszenny chleb z płatkami owsianymi
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych (z czubkiem)
półtorej szklanki wody (do ugotowania płatków)
14g suszonych drożdży (dwa małe opakowania)
1/2 szklanki wody (do drożdży)
1/2 płaskiej łyżeczki cukru pudru
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka brązowego cukru
1 płaska łyżeczka soli
3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej (dodatkowo)
1/4 szklanki płatków owsianych (do obtoczenia)

Przygotowanie: Płatki owsiane wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż płatki wypiją całą wodę i zmiękną. Przekładamy płatki do miski i odstawiamy, by przestygły.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dosypujemy cukier puder i odstawiamy, by wyrosły. Drożdże wlewamy do płatków owsianych (ważne, by płatki nie były już gorące, mogą być lekko ciepłe). Dodajemy sól, brązowy cukier, oraz mleko i mieszamy drewnianą łyżką. Wsypujemy 3,5 szklanki mąki pszennej, wyrabiamy łyżką.
Ciasto wykładamy na omączony blat i wyrabiamy około 5 minut, dodając pozostałą szklankę mąki. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do wysmarowanej oliwą miski. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Formę ok. 15cmx28cm smarujemy oliwą i wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto przebijamy i wyrabiamy na omączonym blacie przez około minutę, po czym dzielimy na dwie części. Pierwszą rozciągamy na prostokąt (długości mniej więcej formy do pieczenia) i rolujemy. Wkładamy do blaszki zagięciami na dół. Drugą część dzielimy na trzy kawałki, z każdego toczymy wałek i splatamy z nich warkocz.

Na blat wysypujemy płatki owsiane. Warkocz skrapiamy wodą, odwracamy i przyciskamy lekko do płatków. Odwracamy go płatkami do góry i kładziemy na pozostałe ciasto, dociskamy, by ciasta się złączyły. Ponownie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do ok. 180-200 stopni Celsjusza. Chleb pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka), zostawiamy na 10 minut w piekarniku, po czym wyjmujemy, wyciągamy z blaszki i studzimy do reszty na kratce. Kroimy po minimum 30 minutach.



Przepis dołączyłam do wypróbowanych i świetnie sprawdzających się. Wam też polecam ten chleb!

7 komentarzy:

  1. Także byłam zaskoczona świeżością tego chleba na trzeci dzień, chociaż, niewielka kromka wtedy została.
    To ostatnio chleb - faworyt w naszym domu.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda znakomicie, tez musze go upiec

    OdpowiedzUsuń
  3. Basiu niezwykle apetyczne chlebek! Wciąż nie mogę się zdecydować na pieczenie, ale ten rzeczywiście nie wymaga zbyt dużo zachodu...

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda..ja też dziś robię taki chlebek i całkiem zapomniałam, że mój chlebek rośnie..idę wstawić do piekarnika..

    OdpowiedzUsuń
  5. Basiu on nie tylko wygląda fajnie, smakuje wspaniale

    Krysiu ten jest łatwy do upieczenia a jest bardzo smaczny

    Flowerku do dzieła, upiecz koniecznie, będziesz zadowolona z efektu

    Bożeno i jak? Podzielasz moje zdanie?

    OdpowiedzUsuń
  6. doskonały w każdym calu;)
    pozdrawiam!
    M.

    OdpowiedzUsuń