niedziela, 3 lipca 2011

Uwielbiam ciasta z owocami

Ciasta z owocami to jedne z moich ulubionych. Mogą być biszkoptowe, piaskowe a najlepiej aby były to ciasta kruche. Nigdy nie mogę się doczekać pierwszego rabarbaru bo to on rozpoczyna sezon ciast z owocami. Po rabarbarze najwspanialszym dodatkiem, w moim przekonaniu, jest agrest i czarna porzeczka. Słodkie ciasto fantastycznie kontrasuje z kwaśnym agrestem, a aromat czarnych porzeczek powoduje, że całość jest wyjątkowo pyszna.


Kruche ciasto z owocami

Składniki:
4 szklanki mąki
2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła lub margaryny
3-4 łyżek smalcu
2 jajka
4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany

owoce jakie kto lubi, 4 łyżki bułki tartej, ewentualnie cukier do owoców

Składniki ciasta zagnieść, podzielić na dwie części. Połowę rozwałkować i wyłożyć nią blaszkę, ciasto nakłuć, posypać 2 łyżkami bułki tartej. Na tak przygotowane ciasto wysypać przygotowane owoce (umyte, wypestkowane lub odszypułkowane w zależności od rodzaju owoców). Jeśli owoce należą do mocno kwaśnych to można posypać je 2 łyżkami cukru, ale nie jest to konieczne, za to należy je posypać kolejnymi 2 łyżkami bułki tartej (zapobiegnie ona rozmiękczeniu ciasta pod owocami, bo wchłonie sok jaki puszczą owoce podczas pieczenia). Na to wyłożyć wywałkowaną drugą część ciasta i również należy ją ponakłuwać. Ciasto piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem. Można podawać od razu na ciepło, albo poczekać aż wystygnie.
Smacznego!!!!


1 komentarz:

  1. ja też , ja tez , uwielbiam ciasta z owocami , przedwczoraj było z agrestem , wczoraj z wiśniami a dziś z białą porzeczką

    OdpowiedzUsuń