Schab z pieczarkami duszonymi w winie ze śmietaną
Składniki:
4 kotlety schabowe bez kości
2 łyżki mąki
500 g pieczarek (pokrojonych w ½ cm plasterki)
150 ml słodkiego białego wina
50 ml ginu
200 ml śmietany 22 % (tak tłusta śmietana dodana do gorącego sosu nie zważy się)
3 łyżki oleju
sól, pieprz
Kotlety zbić tłuczkiem, posolić popieprzyć i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety z każdej strony do zrumienienia. Po usmażeniu mięso przełożyć na talerz i trzymać w cieple. Na patelnię, na której smażyło się mięso wsypać pokrojone pieczarki, posolić, popieprzyć i smażyć je aż zrobią się rumiane. Następnie wlać na patelnię z grzybami wino wymieszane z ginem i podpalić całość (uważając na włosy i twarz aby się nie poparzyć). Po chwili zgasić ogień poprzez mieszanie zawartości patelni, dodać śmietanę, wymieszać, chwilę jeszcze poddusić, doprawić i podawać. Schab tak przygotowany najlepiej smakuje z ryżem.
Smacznego!
Tak bardzo marzę już o wakacjach, że nie mogę się oprzeć przeglądaniu zdjęć z minionych wakacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz