środa, 15 czerwca 2011

Schab z pieczarkami duszonymi w winie ze śmietaną

Jestem ostatnio trochę zmęczona, jak to zwykle na finiszu przed urlopem bywa i dlatego staram się gotować szybko, bez stania przy garach. Dzisiaj udało mi się zrobić obiad, który zachwycił wszystkich smakiem, a mnie dodatkowo zachwycił szybkością wykonania. Tak przygotowane pieczarki przestały być przemysłowo produkowanymi grzybami, zyskały szlachetny i wyjątkowy smak.



Schab z pieczarkami duszonymi w winie ze śmietaną


Składniki:

4 kotlety schabowe bez kości

2 łyżki mąki

500 g pieczarek (pokrojonych w ½ cm plasterki)

150 ml słodkiego białego wina

50 ml ginu

200 ml śmietany 22 % (tak tłusta śmietana dodana do gorącego sosu nie zważy się)

3 łyżki oleju

sól, pieprz



Kotlety zbić tłuczkiem, posolić popieprzyć i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety z każdej strony do zrumienienia. Po usmażeniu mięso przełożyć na talerz i trzymać w cieple. Na patelnię, na której smażyło się mięso wsypać pokrojone pieczarki, posolić, popieprzyć i smażyć je aż zrobią się rumiane. Następnie wlać na patelnię z grzybami wino wymieszane z ginem i podpalić całość (uważając na włosy i twarz aby się nie poparzyć). Po chwili zgasić ogień poprzez mieszanie zawartości patelni, dodać śmietanę, wymieszać, chwilę jeszcze poddusić, doprawić i podawać. Schab tak przygotowany najlepiej smakuje z ryżem.

Smacznego!



Tak bardzo marzę już o wakacjach, że nie mogę się oprzeć przeglądaniu zdjęć z minionych wakacji.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz