Wszystkiego Najlepszego!!!
Tarta cytrynowa z truskawkami
Składniki (na blaszkę 11x36 lub o średnicy 22 cm):
Ciasto:
175g mąki
100g masła
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
1 zółtko
2 łyżki zimnej wody
Krem:
2 duże jaja
75g cukru
100g masła
sok z 1 dużej cytryny
Truskawki pokrojone na połówki uprzednio macerowane w syropie wymieszanym z likierem truskawkowym (może być inny w zależności od gustu) w proporcji 1:1.
W pierwszej kolejności przygotowujemy krem cytrynowy. Jajka z cukrem ubijamy na parze aż uzyskamy puszystą masę, dodajemy sok z cytryny i masło pokrojone w kosteczkę. Ubijamy dalej na parze, aż masa zgęstnieje. Kiedy tylko krem będzie miał właściwą konsystencję odstawiamy miskę tak, aby krem wystygł. Pozostawiamy przykryty aż do czasu upieczenia ciasta.
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto (ja w tym celu wykorzystuję melakser) wylepiamy uzyskanym ciastem foremkę i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni, nakłuwamy ciasto, przykrywamy je papierem do pieczenia i wysypujemy na niego perełki do pieczenia, albo suchy groch, aby zapobiec wybrzuszeniu się ciasta. Wstawiamy ciasto do piekarnika na 15 minut. Następnie zdejmujemy papier z perełkami i wstawiamy ciasto ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto, a kiedy jest już zimne wykładamy krem i przybieramy truskawkami.
Smacznego!
Tarta wyglada cudnie! Przepis zapisuje. Najlepiej juz bym zrobila. Pozdrawiam!flowerek
OdpowiedzUsuńZrobilam ta tarte i bardz nam smakuje. Ten kwaskowaty krem bardzo wciaga i chce sie wiecej:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że posmakowało. Myślę, że warto przepis wykonać również z innymi owocami w miarę jak będą się latem pojawiały. Ja już czekam na jagody, bo myślę, że w tej wersji będzie równie pysznie, jak nie pyszniej.
OdpowiedzUsuń