Co prawda aktualnie jestem w zupełnie innym temacie - wakacje w Danii, ale przed wyjazdem przygotowałam jeszcze kilka dań, które będą się publikować podczas mojego odpoczynku. Nie będę miała internetu - zatem pełne wakacje, może od czasu do czasu gdzieś będzie wolne wi fi, ale na to nie liczę.
Pisałam już, że
odkryciem kulinarnym ostatniego wyjazdu było jedno z popularnych meze
tureckich, czyli acili ezme. Jedliśmy je w dwóch miejscach, smakowało w obu
wypadkach wspaniale, ale różniły się one ostrością. My lubimy dania ostre,
wyraziste i dlatego wzorowałam się właśnie na takim daniu.
W upalne dni
doskonale doskonale się sprawdzi, również jako dodatek do dań z grilla.
Acili ezme
3 dojrzałe
pomidory obrane ze skórki
3 ogórki
gruntowe
1 papryka (czerwona
stożkowa)
1 cebula
2 ostre
papryczki, albo 1 łyżeczka pul biber (ostrej suszonej tureckiej chilli)
1 łyżka pasty
paprykowej
1 łyżka
koncentratu pomidorowego (najlepszej jakości)
2 łyżki melasy z
granatu
1 łyżeczka
kuminu
1 łyżka siekanej
natki pietruszki
½ łyżeczki
siekanej świeżej mięty
1 łyżka
posiekanego szczypiorku
sok z cytryny
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Pomidory
pozbawić nasion i płynnych części a następnie pokroić w możliwie drobną
kosteczkę. Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne,
pozostałą część posiekać równie drobno jak pomidory, podobnie postąpić z
papryką, usunąć gniazdo nasienne i posiekać w kosteczkę, obraną cebulę również
posiekać. Warzywa wymieszać, dodać pozostałe składniki, doprawić i schłodzić.
Całość ma być wyrazista w smaku i dosyć ostra.
Podawać wraz z
innymi przekąskami, ze świeżym pieczywem.
Smacznego!!!
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńPewnie smaczne i ładnie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny dodatek według mnie nawet do potraw z grila.
OdpowiedzUsuńPodbieram przepis - przygotuję w sobotę i podam do chleba z ogniska:-)
Wypróbuję na pewno, tylko kto to wszystko tak drobniutko posieka?;))
OdpowiedzUsuńO tak, wygląda przepysznie!!! Miłego wypoczynku i czekam na relacje z Danii. Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuń