wtorek, 15 lipca 2014

Acili ezme – odkrycie stambulskie, meze idealne

Co prawda aktualnie jestem w zupełnie innym temacie - wakacje w Danii, ale przed wyjazdem przygotowałam jeszcze kilka dań, które będą się publikować podczas mojego odpoczynku. Nie będę miała internetu - zatem pełne wakacje, może od czasu do czasu gdzieś będzie wolne wi fi, ale na to nie liczę. 

Pisałam już, że odkryciem kulinarnym ostatniego wyjazdu było jedno z popularnych meze tureckich, czyli acili ezme. Jedliśmy je w dwóch miejscach, smakowało w obu wypadkach wspaniale, ale różniły się one ostrością. My lubimy dania ostre, wyraziste i dlatego wzorowałam się właśnie na takim daniu.
W upalne dni doskonale doskonale się sprawdzi, również jako dodatek do dań z grilla.


Acili ezme


3 dojrzałe pomidory obrane ze skórki
3 ogórki gruntowe
1 papryka (czerwona stożkowa)
1 cebula
2 ostre papryczki, albo 1 łyżeczka pul biber (ostrej suszonej tureckiej chilli)
1 łyżka pasty paprykowej
1 łyżka koncentratu pomidorowego (najlepszej jakości)
2 łyżki melasy z granatu
1 łyżeczka kuminu
1 łyżka siekanej natki pietruszki
½ łyżeczki siekanej świeżej mięty
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sok z cytryny
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Pomidory pozbawić nasion i płynnych części a następnie pokroić w możliwie drobną kosteczkę. Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pozostałą część posiekać równie drobno jak pomidory, podobnie postąpić z papryką, usunąć gniazdo nasienne i posiekać w kosteczkę, obraną cebulę również posiekać. Warzywa wymieszać, dodać pozostałe składniki, doprawić i schłodzić. Całość ma być wyrazista w smaku i dosyć ostra.
Podawać wraz z innymi przekąskami, ze świeżym pieczywem.

Smacznego!!!



6 komentarzy:

  1. Witaj,
    To ezme wygląda naprawdę smakowicie, gratuluje. Polecam dodać trochę świeżej kolendry dla odmiany.
    Uwielbiam piec i gotować dla najbliższych i zawsze poszukuje nowych inspiracji w internecie. Twój blog może stać się inspiracją dla wielu. Nie wiem czy słyszałaś o myTaste.pl, która jest wyszukiwarką najlepszych przepisów kulinarnych blogerów oraz stron internetowych z Polski.
    Dodaj swój blog http://www.mytaste.pl/dodaj-blog i daj szansę innym, dla których gotowanie jest pasją aby mogli poznać Twoje przepisy.
    Napisz do mnie jeśli masz pytania.
    Pozdrawiam,
    Remi

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny dodatek według mnie nawet do potraw z grila.
    Podbieram przepis - przygotuję w sobotę i podam do chleba z ogniska:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbuję na pewno, tylko kto to wszystko tak drobniutko posieka?;))

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak, wygląda przepysznie!!! Miłego wypoczynku i czekam na relacje z Danii. Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń