Nie sądziłam, że
na blogu znajdzie się zupa z cukinii, którą określę mianem, że jest świetna.
Nie jadłam jeszcze nigdy zupy z tego warzywa, które mogłabym tym mianem
określić, ba, mało tego moi Panowie też uznali, że jest przepyszna. Maleństwo
mimo dzikiego upału zjadło od razu dwa talerze.
Ale pora na
konkrety. Oto mój pomysł na tę zupę J
Zupa krem z cukinii
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
ew. kilka
skrzydełek kurczaka
4 średnie
cukinie
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suchego
tymianku/ kilka gałązek świeżego
oliwa z oliwek
sól, pieprz
ziołowe grzanki
Marchew, seler i
pietruszkę obrać i pokroić w niezbyt małą kostkę. Zalać 2 l wody, dodać
skrzydełka kurczaka (jeśli z nich korzystamy), sól, zagotować i na małym ogniu
gotować aż warzywa zrobią się miękkie. W tym czasie cukinie umyć i bez
obierania pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać trochę oliwy, wrzucić
cukinię i tymianek, smażyć mieszając tak długo aż cukinia zmięknie. Miękką
cukinię wrzucić do gotującej się zupy. Gotować jeszcze przez ok. 10 minut, po 5
minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować kolejne 5 minut. Z
ugotowanej zupy wyłowić skrzydełka kurczaka (jeśli ich używaliśmy) a zupę po
lekkim przestudzeniu zmiksować na gładką masę. Ostatecznie doprawić solą i
sporą ilością pieprzu – zupa ma być lekko pikantna.
Podawać z
ziołowymi grzankami zrobionymi z chleba, oliwy z oliwek i tymianku.
Smacznego!!!
Przepis dodaję do akcji "Cukinia 2014"
Tak to apetycznie brzmi aż szkoda ,że nie można się poczęstować :-)
OdpowiedzUsuńczęstuj się, nie krępuj się :)
UsuńTaką zupkę też sobie serwujemy. Uwielbiamy ją z mężem... Pozdrawiam Cię słonecznie.
OdpowiedzUsuńja też już będę serwować, dotąd unikałam ale już nie będę ;)
UsuńPamiętam jak pierwszy raz gotowałam tą zupkę, nie spodziewałam się rewelacji, a wyszła świetna w smaku :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie czasem nie doceniamy smaku różnych produktów kiedy złączymy je z innymi w całość.
Usuńbardzo apetyczna zupka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń