piątek, 11 lipca 2014

Jagodowy sernik na zimno


Jutro znikam na dwa tygodnie na wakacje do zimnych J krajów. Nie mogę się już doczekać śledzi na słodko i wędzonego łososia. A najbardziej się cieszę, że przez dwa tygodnie nie będę musiała wdychać kurzu ani słuchać odgłosów remontowych. Postanowiłam wrócić wypoczęta, zrelaksowana i pozytywnie nastawiona do dalszego remontu, a na razie przedstawiam ostatni mój słodki wyrób (nie licząc jagodzianek dziś pieczonych na drogę). Mam jagodową fazę, truskawki w tym roku mnie nie kusiły a jagodom nie potrafię się oprzeć. Tym sposobem powstał sernik jagodowy.
Dodaję go do FB akcji "Ciasto na niedzielę - sernik".


Jagodowy sernik na zimno


na spód:
120 g herbatników
60 g roztopionego masła

masa serowa:
750 g białego sera
250 ml kremówki
½ - ¾ szklanki cukru (wg uznania)
30 g żelatyny
¼ szklanki wody
1 szklanka zmiksowanych jagód

1 galaretka o smaku owoców leśnych

Tortownicę wyłożyć zmiksowanymi herbatnikami wymieszanymi ze stopionym masłem i dokładnie ubić.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Ser zmielić, kremówkę ubić na sztywno. Ser zmiksować z jagodami, cukrem a na końcu dodać porcjami ubitą śmietanę. Napęczniałą żelatyną podgrzewać na małym ogniu mieszając tak długo aż się rozpuści. Miksując całą masę serową wlewać delikatnym strumieniem rozpuszczoną żelatynę. Kiedy wszystko się połączy masę serową wyłożyć na spodzie. Wstawić do lodówki. Kiedy sernik tężeje przygotować galaretkę. Kiedy będzie już zimna i wyraźnie gęstniejąca wylać na sernik i ponownie wstawić do lodówki.
Podawać schłodzony.

Smacznego!!!


A na razie pozdrawiam wszystkich i do zobaczenia za dwa tygodnie (choć zaplanowałam pewne niespodzianki).

16 komentarzy:

  1. Udanego wypoczynku Ci Życzę Basieńko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik wygląda na baaardzo pyszny. Życzę udanego wyjazdu i czekam na relacje. Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Udanych wakacji ... :-)
    A co to za śledzie na słodko ???
    Przepis pożyczyłam :-)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Basiku-wracaj wypoczęta i zadowolona, udanych wakacji, sernik piękny, pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspanialych wakacji Basiu! :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny serniczek...dzieki za dołączenie do akcji.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślicznie wyszedł, dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny wyszedł ci sernik milo się razem piekło .

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknych wrażeń Basiu ! Sernik wygląda bardzo apetycznie.
    Piekłam wczoraj jagodzianki z Twojego przepisu: świeże były pyszne, dzisiaj wydają się trochę ciężkie. Nie wiem, może coś nie tak zrobiłam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu nie wiem jakie miałaś ciasto po zarobieniu ale powinno być dosyć luźne, poza tym ilość masła w cieście powoduje, że następnego dnia bułeczki są nadal świeżutkie ale jakby troszkę cięższe.

      Usuń
  11. Super wygląda :-) dziękuje za wspólne pyszne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kolor przepiękny i na pewno jest pyszny . Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń