sobota, 26 listopada 2011

Monopolowi placków ziemniaczanych mówimy stanowcze NIE! Baba ziemniaczana

Uwielbiamy placki ziemniaczane, ale czasem potrzebna jest jakaś odmiana. Kiedy Ola zaproponowała wspólne przygotowanie baby ziemniaczanej zgodziłam się w oka mngnieniu.Oprócz mnie we wspólnym kucharzeniu udział wzięły: OlaIza, Kasia, Kasia, Asia, Bożena, Psotka
Wszystkim kucharkom i kuchcikom-pomocnikom dziękuję za wspólną zabawę.


BABKA ZIEMNIACZANA (przepis Oli)

1,5kg ziemniaków
300-350g wędzonego boczku
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
3 jajka
3 łyżki maki pszennej (u mnie kasza manna)
sól, pieprz, wg gałka/majeranek/tymianek (u mnie dużo majeranku)

Ziemniaki zetrzeć na tarce - drobnej lub ze średnimi oczkami
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, następnie na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
W misce wymieszać ziemniaki, mąkę jajka i przyprawy, dodać boczek i cebulę z czosnkiem i wymieszać, doprawić.
Wyłożyć na wysmarowaną masłem formę i piec ok godzinki, może ciut dłużej w 180 stopniach, aż babka się zrumieni.

Smacznego!!!!



6 komentarzy:

  1. pysznie wyszło! dzięki za wspólne kucharzenie i do następnego :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne te nasze babki! Już mam ochotę na następną:) Dziękuję za wspólnie pichcenie:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za wspólne gotowanie :):)
    Pycha

    OdpowiedzUsuń
  4. No to pychotki u każdej z nas :) Pozdrawiam i d następnego gotowania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda na pyszną i mięciutką ta Twoja babka!Wspaniale było znów razem gotować, dziękuję i pozdrawiam serdecznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Patrzac na ta babke, chetnie bym sie przylaczyla :)

    OdpowiedzUsuń