piątek, 25 listopada 2011

Pierś z kurczaka faszerowana karmelizowaną cebulą i cytryną na porach

Przepis powstał w ramach konkursu na MniamMniam nieskromnie powiem, że efekt jest świetny.


Pierś z kurczaka faszerowana karmelizowaną cebulą i cytryną na porach

3 pojedyncze piersi z kurczaka

2 spore czerwone cebule

1 cytryna

100 g masła

½ łyżeczki suszonego tymianku

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

2 łyżeczki cukru + 5 łyżek cukru do syropu z ½ szklanki wody

1 por

4 łyżki słodkiej śmietany

sól, pieprz

olej do smażenia

Piersi z kurczaka naciąć tak, aby utworzyła się kieszeń. Mięso posolić, popieprzyć i zostawić na czas przygotowania porów i farszu. Cytrynę dokładnie obrać (aby nie było białego albedo), pokroić w plasterki, wybrać pestki. Z wody i cukru ugotować syrop. Wrzucić do niego cytrynę i gotować przez 5 minut. Odstawić z ognia. Pory umyć, pokroić w krążki. Na połowie masła poddusić pory lekko posolone. Kiedy będą już prawie miękkie dodać śmietankę i jeszcze chwilę poddusić. Czerwoną cebulę pokroić w półplasterki. Rozpuścić resztę masła, dodać 2 łyżeczki cukru, wrzucić cebulę, tymianek, lekko posolić i karmelizować przez około 10 minut. Kiedy cebula jest już miękka, dodać plasterki cytryny ugotowane w syropie, dodać sos sojowy, 2 łyżki syropu, w którym gotowała się cytryna. Całość poddusić aż płyn wyparuje. Tak przygotowanym farszem nadziać piersi z kurczaka, spiąć wykałaczkami i obsmażyć z obu stron na oleju.

W naczyniu żaroodpornym na dnie ułożyć podduszone pory, na nich położyć podsmażone piersi i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut.

Podawać od razu po wyjęciu z pieca.

Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Genialne połączenie. Chętnie wypróbuję, kiedy znów zakupię kurczaka;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda, piekne kolory :) Bardzo ciekawy pomysł na podanie piersi z kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No i przepis zwyciężył! Gratuluję! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No tak, juz opublikowalam przepis u mnei a nawet opinii nie napisalam. Przepraszam Basiku :-( Kurczak przepyszny, prosty w przygotowaniu i z prostych skladnikow. Polecam. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ nie masz za co przepraszać. Bardzo się cieszę jak smakuje i, że ktoś moje potrawy robi.

      Usuń