Pierś z kurczaka faszerowana karmelizowaną cebulą i cytryną na porach
3 pojedyncze piersi z kurczaka
2 spore czerwone cebule
1 cytryna
100 g masła
½ łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
2 łyżeczki cukru + 5 łyżek cukru do syropu z ½ szklanki wody
1 por
4 łyżki słodkiej śmietany
sól, pieprz
olej do smażenia
Piersi z kurczaka naciąć tak, aby utworzyła się kieszeń. Mięso posolić, popieprzyć i zostawić na czas przygotowania porów i farszu. Cytrynę dokładnie obrać (aby nie było białego albedo), pokroić w plasterki, wybrać pestki. Z wody i cukru ugotować syrop. Wrzucić do niego cytrynę i gotować przez 5 minut. Odstawić z ognia. Pory umyć, pokroić w krążki. Na połowie masła poddusić pory lekko posolone. Kiedy będą już prawie miękkie dodać śmietankę i jeszcze chwilę poddusić. Czerwoną cebulę pokroić w półplasterki. Rozpuścić resztę masła, dodać 2 łyżeczki cukru, wrzucić cebulę, tymianek, lekko posolić i karmelizować przez około 10 minut. Kiedy cebula jest już miękka, dodać plasterki cytryny ugotowane w syropie, dodać sos sojowy, 2 łyżki syropu, w którym gotowała się cytryna. Całość poddusić aż płyn wyparuje. Tak przygotowanym farszem nadziać piersi z kurczaka, spiąć wykałaczkami i obsmażyć z obu stron na oleju.
W naczyniu żaroodpornym na dnie ułożyć podduszone pory, na nich położyć podsmażone piersi i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut.
Podawać od razu po wyjęciu z pieca.
Smacznego!
Genialne połączenie. Chętnie wypróbuję, kiedy znów zakupię kurczaka;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Pysznie wygląda, piekne kolory :) Bardzo ciekawy pomysł na podanie piersi z kurczaka :)
OdpowiedzUsuńNo i przepis zwyciężył! Gratuluję! :)
OdpowiedzUsuńNo tak, juz opublikowalam przepis u mnei a nawet opinii nie napisalam. Przepraszam Basiku :-( Kurczak przepyszny, prosty w przygotowaniu i z prostych skladnikow. Polecam. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAleż nie masz za co przepraszać. Bardzo się cieszę jak smakuje i, że ktoś moje potrawy robi.
Usuń