Kolejne danie z ksiązki Hanny Szymanderskiej „Kuchnia Polska. Potrawy regionalne”. Tym razem bardzo sycące i proste krokieciki z pęczaku i orzechów włoskich. W czasie naszej biesiady serwowane były bez żadnych dodatków, ale aż prosiły się o jakiś sos, dlatego następnego dnia jedliśmy je z duszonymi podgrzybkami w śmietanie. Stanowiły wspaniałe samodzielne danie obiadowe.
OPIEKANKI Z PĘCZAKU
Przepis H. Szymanderska „Kuchnia polska. Potrawy regionalne”
200 g pęczaku
jajko
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
20 g bułki tartej
100 g smalcu do smażenia
sól, pieprz
Kaszę płuczemy, osuszamy, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy, a gdy ostygnie, przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy orzechy, wbijamy jajko i dokładnie wyrabiamy masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym smalcu na złoty kolor.
Podajemy z sosami.
Ponieważ mam awersję do smażenia na smalcu użyłam oleju, myślę, że nie spowodowało to uszczerbku na smaku, a z całą pewnością poprawiło zdrowotność potrawy.
I jeszcze kilka zdjęć na zachętę
Super przepis polski! Bardzo mi się podoba, koniecznie trzeba zrobić i też mi się wydaje, że sos grzybowy najlepiej!
OdpowiedzUsuńczy można usmażyć je np. na oleju, albo margarynie?
OdpowiedzUsuńaj, już doczytałam, że nie tylko ja mam awersję do smalcu ;)
OdpowiedzUsuń