niedziela, 18 grudnia 2011

Dzień dobroci dla ... Kwadraty orzechowo - kawowo - czekoladowe

.. moich domowych Panów. Piekę rózności, ale muszą obchodzić się smakowitym zapachem i widokiem ciasteczek lądujących w puszkach. Postanowiłam trochę umilić im oczekiwanie na świąteczne smakołyki i upiekłam ciasto lekkie jak puszek, mało słodkie ale bardzo smaczne.


Kwadraciki orzechowo-kawowo-czekoladowe

4 jajka
130 g cukru
150 g mąki
25 g kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
200 g mielonych orzechów laskowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml oleju o neutralnym smaku
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
150 ml gazowanej wody mineralnej

Ulubiona polewa czekoladowa

Jaja z cukrem ubić na pienistą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i kawą rozpuszczalną (nie granulowaną tylko w proszku). Przesiać przez sito i dodać do masy. Wyrobić. Następnie dodać orzechy, olej i ekstrakt waniliowy, a na koniec wlać wodę. Kiedy ciasto będzie już dobrze wyrobione wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 2180 stopni przez 25 minut.
Po ostudzeniu ciasta pokryć je polewą czekoladową, dowolnie udekorować, a kiedy polewa zastygnie pokroić na kwadraty.
Smacznego!!!


Ciasto bardzo smakowało, nawet mnie mimo, że nie lubię ciast czekoladowych.

10 komentarzy:

  1. Oj TAK,,wygląda smakowicie..

    OdpowiedzUsuń
  2. o super! ta posypka dodaje mu tyle uroku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Orzechy, kawa i czekolada? To musi byc pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dominiko, Bożeno, Annaz, Dusiu i Maggi dziękuję za miłe słowa.
    Marku przyleć do Polski a upiekę specjalnie dla Ciebie jakieś pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja za czekoladowymi bardzo przepadam i czuję, że mi też by zasmakowało! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie piękne zdjęcie. Ten dzbanek jest rewelacyjny. Przepis bardzo kusi.

    OdpowiedzUsuń
  7. W dzbanku zakochałam się od pierwszego wejrzenia, przyjechał ze mną z Bretani z tamtejszego pchlego targu ;)

    OdpowiedzUsuń