Lubicie dania
szybkie, proste i pyszne????
Jeśli tak to
proponuję takie, które spełnia wszystkie te kryteria. Przepis pochodzi z
programu Luke Nguyen w Wietnamie. Jeśli nie
wystraszycie się sosu rybnego (jego zapach w butelce może wywoływać negatywne
odczucia) zobaczycie, że to wspaniała przyprawa a w połączeniu z innymi
składnikami zmienia się w coś pysznego.
Kurczak z trawą cytrynową i chilli
500 g filetów z
udek kurczaka, pokrojonych na nieduże kawałki
3 łyżki sosu
rybnego
1,5 łyżki cukru
(najlepiej trzcinowego)
2 trawy
cytrynowe, tylko białe części, drobno posiekane
4 ząbki czosnku,
posiekane drobno
2 długie
papryczki chilli, drobno posiekane (osobiście usuwam nasionka aby nie były zbyt
ostre)
3 łyżki oleju
roślinnego
½ cebuli,
pokrojonej w grube piórka
1 szklanka soku
z młodego kokosa albo 1 szklanka bulionu drobiowego (nie lubię soku z kokosa,
nie mylić z mleczkiem kokosowym, dlatego użyłam bulionu drobiowego)
3 gałązki
kolendry, do dekoracji (dałam zdecydowanie więcej kolendry bo wreszcie ją
polubiłam)
Wymieszać w
misce sos rybny z cukrem, mieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać połowę trawy
cytrynowej, połowę czosnku, połowę chilli i pokrojonego na kawałki kurczaka.
Wymieszać, by mięso pokryło się marynatą i odstawić do lodówki na co najmniej
godzinę, a najlepiej na noc.
Wstawić wok na
średni ogień, wlać olej, włożyć pozostałą trawę cytrynową, czosnek, chilli i
podsmażyć, aż puszczą aromat. Zwiększyć płomień i włożyć kawałki kurczaka.
Obsmażyć z wierzchu na rumiano, żeby mięso zamknęło się z zewnątrz (około 2
minuty z każdej strony). Wlać sok z kokosa lub bulion, dodać cebulę, dusić pod
przykryciem na średnim ogniu przez około 5 minut.
Przełożyć do
miski, udekorować gałązkami kolendry.
Podawać z ryżem
jaśminowym.
Smacznego!!!!
Oglądałam nieraz jego program, chłopak fajnie gotuje.Nieraz miałam smaka na jego potrawkę, będe musiała zaopatrzyć się w sos rybny.
OdpowiedzUsuńSos rybny obowiązkowy, sama kiedyś się na niego krzywiłam ale teraz stosuję chętnie i często.
UsuńPozdrawiam :)
Muszę to zrobić - pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńRoboty niewiele więc polecam.
UsuńPozdrawiam również :)
Kuszące:-) znam podobne dania i bardzo lubię. Sos rybny też często używam, zapachu jego się nie boję, bo daje fajny smaczek.
OdpowiedzUsuńA ja się bałam sosu rybnego, tak samo jak nie lubiłam liści kolendry ale wizyta "u źródeł" doskonale robi na zmianę postawy ;)
Usuńoj, to przepis dla mnie w 100% :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOj uwielbiam tego kurczaka. Robilam wiele razy wlasnie jako cos szybkiego po przyjsciu z pracy, tylko poprzedniego dnia mieszalam kurczaka z trawa cytrynowa i wstawialam do lodowki. Nastepnegop dnia tylko nastawialam ryz i smazylam. W mojej wietnamskiej ksiazce nie ma w tej potrawie niczego kokosowego ani soku ani mleczka:-). Sos rybny idzie u mnie w ogromnych ilosciach. W zaleznosci od sezonu smaze w woku warzywa z cebulą, czosnkiem i imbirem i przyprawiam sosem rybnym (szparagi, cukinie, brokuly,fasolke szparagowa) ta ostatnia wczesniej gotuje. Mozna samo z ryzem zjesc albo moze byc dodatkiem.
OdpowiedzUsuńCo do kolendry to na poczatku smakowala mi jak mydlo, ale to dlatego, ze byla kupna a z tej doniczki to wlasciwie kolendra nie smakuje. Teraz ja uwielbiam i zawsze mam na dzialce i na balkonie. Ubolewam, ze nie chce rosnac zima w skrzynce. Wystarczy odrobina takiej gruntowej, zeby poczuc prawdziwy smak Azji.
Thiesso odpowiadam dopiero dzisiaj, ale tłumaczy mnie to, że blogger wyrzucił Twój komentarz do spamów :( o czym nie wiedziałam bo do spamów nie zaglądałam.
UsuńTeraz też używam sosu rybnego w znacznych ilościach, a uprawa kolendry własna??? jak to zrobić????