poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Sałatka z pomarańczy i szpinaku

To najlepsza pora na taką sałatkę. Pomarańcze jeszcze nie straciły smaku i soczystości a pojawił się już młody szpinak. Doskonale nadaje się jako element kosza piknikowego.


Sałatka z pomarańczy i szpinaku

 3 pomarańcze
100 g młodego szpinaku
½ szklanki czarnych oliwek (osobiście wolę te z pestkami)
1 średnia czerwona cebula
¼ szklanki uprażonych orzeszków piniowych (opcjonalnie)

dressing:
oliwa z oliwek, ocet winny, cukier, sól

Pomarańcze obkroić ze skóry (nie obierać tradycyjnie, bo trzeba pozbyć się skórek wewnętrznych), wyfiletować. Szpinak umyć, osuszyć, rozłożyć w salaterce. Na szpinaku ułożyć pomarańcze, pokrojoną w piórka cebulę, rozsypać oliwki i orzeszki piniowe. Przygotować sos. W tym celu wycisnąć do miski pozostałości po filetowaniu pomarańczy, do tak uzyskanego soku dodać 2 łyżki octu winnego, 1 łyżeczkę cukru, szczyptę soli, wymieszać. Następnie dodać oliwę z oliwek w ilości dwukrotnie większej od ilości soku z octem. Wszystko dokładnie wymieszać najlepiej za pomocą trzepaczki. Tak przygotowanym dressingiem polać sałatkę i podawać.
Smacznego!


Pogoda dopisuje co pozwala na całkowite odprężenie w otoczeniu zieleni w miłym towarzystwie towarzystwie 



Wpis dodaję do akcji:


                                                                

6 komentarzy:

  1. Hmm, co za słodkie lenistwo:-)Sałatka pyszności;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzisiaj lenistwa nie było, za to była wycieczka rowerowa :)

      Usuń
  2. Lubię takie połączenia. Dziś na śniadanie również była u mnie sałatka z pomarańczami, także w asyście czarnych oliwek i cebulki czerwonej;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolory na talerzu, ale bym sobie poleżała na hamaczku.

    OdpowiedzUsuń