Jeszcze wczoraj
panował przyjemny upał, nie taki upierdliwy jak wtedy, kiedy leżałam z nogą w gipsie i
myślałam, że ducha wyzionę z gorąca. Ale upał to upał i chce się jeść takie
rzeczy, które przyjemnie na ochłodzą od środka. Planowałam gazpacho z arbuza,
ale miałam pecha do tych owoców. Albo były mało dojrzałe, albo zapomniałam ich
kupić J
Skończyło się wobec tego na pysznej sałatce i równie pysznym bakłażanie
zapieczonym z bryndzą i jajkami.
Sałatka z białą fasolą, pomidorami i kolendrą
½ główki sałaty
lodowej
1 puszka białej
fasoli
2 duże pomidory
1 mała cebula
pęczek zielonej
kolendry
1 ząbek czosnku
2 - 3 łyżek octu
winnego
3 - 5 łyżek oliwy z
oliwek
sól, pieprz
Sałatę lodową
rozdrobnić (ja kroję ją na paski), ułożyć na półmisku. Fasolę odsączyć z
zalewy, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę drobniutko
posiekać. Na sałacie ułożyć warstwę fasoli, na to pomidory, cebulkę, posolić,
popieprzyć. Całość posypać posiekaną kolendrą. Z octu, oliwy i czosnku
przygotować dresing, polać nim sałatkę i podawać jako samodzielne danie alb
dodatek.
Smacznego!!!
No i ostro zabieram się za przygotowania do wyjazdu. Zakupy chyba już zrobione, materace sprawdzone, butla gazowa napełniona, ale okazało się, że ze starości przestała być szczelna. Dziś muszę pojechać ją wymienić na nową szczelną, ponownie nabić i chyba na tym będzie koniec przygotowań.
Ekipa Megi nadal tnie i ciężko pracuje. Wczoraj usłyszałam wspaniałe podsumowanie działalności Ekipy "zadziwiające jest to, że tylejest tego wyciętego a mimo to jeszcze tyle tu rośnie " ;)
Basiu- udanych wakacji, wspaniałych wrażeń i bezpiecznego powrotu do domu :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńDziękuję!!!!!! Te bezpieczne powroty są najważniejsze!
UsuńPyszności jak zwykle :) Fajnych wakacji życzę.
OdpowiedzUsuńDziękuję, Wam również życzę pozytywnych i niezapomnianych wrażeń życzę :)
UsuńGdyby nie ta kolendra...;)
OdpowiedzUsuńWiesiu ja musiałam aż do Wietnamu się wybrać aby przekonać się do tej zieleniny ale pokochałam ją i życia sobie bez niej nie wyobrażam. Rozumiem jednak Twój opór, bo kiedyś sama mówiłam, że mydła nie jadam ;) więc zamieniłabym ją na natkę pietruszki :)
Usuńo. fasolka z puszki. proste i szybkie, szeruję do VegAnki;-) może zrobi;-p Skąd bierzesz kolendrę, z tych doniczek z marketu?
OdpowiedzUsuńNie zauważyłaś, że kolendra u mnie w gruncie rośnie???? ;) Ja o niej przypomniałam sobie, jak już skończyliście robotę i w tym daniu jest z doniczki :)
Usuńczemu sałata jest krojona? przecież to powoduje ze robi się ciemna. nie lepiej poszarpać?
OdpowiedzUsuńOczywiście można poszarpać, ale w przypadku lodowej sałaty wolę pokrojoną. Krojona dobrym nożem ze stali szlachetnej nie robi się ciemna.
Usuń