Zima powoli się kończy, ale tempo zmian w przyrodzie na razie nie spełnia moich oczekiwań (mimo upojnie słonecznego i ciepłego weekendu), dlatego wspomagam się jak tylko mogę daniami przywołującymi pełnię lata.
Tym razem polecam deser szybki i pyszny. Ja wykorzystałam mrożone maliny, czereśnie i jagody, ale każde owoce, które macie będą się do niego nadawały.
Orzechowe crumble z czerwonymi owocami
3 szklanki dowolnych owoców (np. malin, wiśni, czereśni, jagód)
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
Otarta skórka z pół cytryny
Kruszonka:
4 łyżki mąki
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki płatków owsianych
75 g zimnego masła
Z podanych składników wyrobić w misce kruszonkę, następnie wstawić ją do lodówki na pół godziny. Do czterech ramekinów (lub jednego większego naczynia żaroodpornego) wsypać wymieszane owoce z pozostałymi składnikami. Wierzch przykryć schłodzoną kruszonką. Piec w 180 stopniach przez około 15 – 20 minut do zrumienienia kruszonki.
Podawać gorące udekorowane na przykład gałką lodów waniliowych, ale samodzielnie też smakuje wspaniale.
Smacznego!!!
na słowo crumble robię się głodna :D
OdpowiedzUsuńJa też :)
Usuńorzeszki i owoce.. pysznie.
OdpowiedzUsuńPysznie!
UsuńPrzepyszne polaczenie. Wieczory jeszcze chlodne, wiec takie crumble byloby jak znalazl...
OdpowiedzUsuńJeszcze trochę owoców mam więc pewnie nie było to ostatnie crumble
UsuńWspaniałe! Podoba mi się dodatek orzechów;-)
OdpowiedzUsuńOrzechy są fajne zawsze i wszędzie, ale jako Baśka orzechy są moim uzależnieniem ;)
UsuńAleż kuszące. Szkoda, że nie mam żadnych owoców zachomikowanych. Zrobię z jabłek. :)
OdpowiedzUsuńZ jabłek czy gruszek też będzie pyszne!
Usuńojej, ojejj!
OdpowiedzUsuńjakie pyszne, małe cudo.
najlepsze na ciepło, z waniliową kulką lodów.
Zimne z gorącym to doskonałe połaczenie!
UsuńBasiu, pycha! tez robiłam w weekend, a do kruszonki zwykle dodaję migdały /za Sophie Dahl/ ale i z orzechami robiłam, i wiem że pyszne, tez lubię z lodami... pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńprzepysznie wyglada:) ostatnio zrobilam z jablkiem..proste a takie dobre:)
OdpowiedzUsuń