poniedziałek, 19 marca 2012

Orzechowe crumble z czerwonymi owocami


Zima powoli się kończy, ale tempo zmian w przyrodzie na razie nie spełnia moich oczekiwań (mimo upojnie słonecznego i ciepłego weekendu), dlatego wspomagam się jak tylko mogę daniami przywołującymi pełnię lata.
Tym razem polecam deser szybki i pyszny. Ja wykorzystałam mrożone maliny, czereśnie i jagody, ale każde owoce, które macie będą się do niego nadawały.




Orzechowe crumble z czerwonymi owocami

3 szklanki dowolnych owoców (np. malin, wiśni, czereśni, jagód)
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
Otarta skórka z pół cytryny

Kruszonka:
4 łyżki mąki
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki płatków owsianych
75 g zimnego masła

Z podanych składników wyrobić w misce kruszonkę, następnie wstawić ją do lodówki na pół godziny. Do czterech ramekinów (lub jednego większego naczynia żaroodpornego) wsypać wymieszane owoce z pozostałymi składnikami. Wierzch przykryć schłodzoną kruszonką. Piec w 180 stopniach przez około 15 – 20 minut do zrumienienia kruszonki.
Podawać gorące udekorowane na przykład gałką lodów waniliowych, ale samodzielnie też smakuje wspaniale.
Smacznego!!!


15 komentarzy:

  1. na słowo crumble robię się głodna :D

    OdpowiedzUsuń
  2. orzeszki i owoce.. pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne polaczenie. Wieczory jeszcze chlodne, wiec takie crumble byloby jak znalazl...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze trochę owoców mam więc pewnie nie było to ostatnie crumble

      Usuń
  4. Wspaniałe! Podoba mi się dodatek orzechów;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orzechy są fajne zawsze i wszędzie, ale jako Baśka orzechy są moim uzależnieniem ;)

      Usuń
  5. Ależ kuszące. Szkoda, że nie mam żadnych owoców zachomikowanych. Zrobię z jabłek. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jabłek czy gruszek też będzie pyszne!

      Usuń
  6. ojej, ojejj!
    jakie pyszne, małe cudo.
    najlepsze na ciepło, z waniliową kulką lodów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zimne z gorącym to doskonałe połaczenie!

      Usuń
  7. Basiu, pycha! tez robiłam w weekend, a do kruszonki zwykle dodaję migdały /za Sophie Dahl/ ale i z orzechami robiłam, i wiem że pyszne, tez lubię z lodami... pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. przepysznie wyglada:) ostatnio zrobilam z jablkiem..proste a takie dobre:)

    OdpowiedzUsuń