sobota, 31 marca 2012

Wilgotna babka cytrynowa lekka jak puch

W tym roku na moim wielkanocnym stole znajdzie się właśnie ta cytrynowa babka. Kiedyś piekłam babkę cytrynową z innego przepisu, ale ta bije ją na głowę, więc teraz ta staje się moim numerem jeden.


Bardzo proszę zwrócić uwagę na piękne, ozdobne jajka wykonane techniką wstążeczkową. Takie małe dzieła sztuki własnoręcznie wykonuje Pani Małgosia, która jak ostatnio sama wyliczyła, strzyże mnie i czesze od blisko 15 lat. Ktoś kto ma tak zdolne ręce daje gwarancję świetnie ostrzyżonej głowy i fantastycznej fryzury. Każdej kobiecie życzę takiej zaufanej fryzjerki.

Babka cytrynowa


½ szklanki  + 3 łyżki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
4 jaja
½ szklanki majonezu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z ½ cytryny

lukier cytrynowy: szklanka cukru pudru sok z cytryny

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, białą pienistą masę. Dodać majonez, dokładnie wymieszać, a następnie dodać przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i pozostałe składniki. Dokładnie wyrobić ciasto. Nie należy się przejmować, że ciasto jest dość rzadkie, bo takie właśnie ma być. Wylać je do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy na babkę i piec przez około 45 minut w 180 stopniach.
Upieczoną babkę wystudzić na kratce a następnie przygotować lukier z cukru pudru i soku z cytryny i wylać go na ciasto.

Smacznego!!!!

Oprócz tej wyjątkowo pysznej baby proponuję upiec sernik idealny świetnie sprawdzi się drożdżowy wieniec dyniowy w wersji marchewkowej

14 komentarzy:

  1. Tak apetycznie wygląda, że natychmiast wzięłam się za nią. Właśnie siedzi już w piecu. Z tej prędkości zapomniałam o skórce z cytryny. Będzie po prostu mniej cytrynowa jak Twoja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że nie tylko się uda ale i smakować będzie!
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Z majonezem? Pierwszy raz widzę takie cudo! Spróbuję:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Naprawdę tylko pół szklanki mąki pszennej?

      Usuń
    3. Z majonezem to nie żart i faktycznie w sumie jest 1 szklanka mąk plus 3 łyżki. Dzięki temu babka lest lekka jak puch ale przy tym wilgotna i zachowuje świeżość

      Usuń
  3. majonezowa babka jest rewelacyjna.

    OdpowiedzUsuń
  4. Basiu chetnie wypróbuję, ale nie na święta tylko na razie na weekend:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Basiu,zrobiłam i właśnie odkroiłam kawałek,
    jest bardzo smaczna.
    Dziękuję-patja

    OdpowiedzUsuń
  6. a jaki to ma być majonez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja daję dowolny - winiary, kielecki czy z lidla. Nie ma znaczenia, byle był dobrej jakości i nie był zbyt kwaśny w smaku

      Usuń