Konfitury zazwyczaj smażą kobiety,
ale mój Tato kochał kuchnię i spędzanie w niej czasu. Nawet najbardziej
pracochłonne i czasochłonne przepisy znajdowały u Niego uznanie. Ten przepis
wcale nie należy do pracochłonnych a efekt jest wart zachodu. Nic tak nie
smakuje zimą jak gorąca herbata z odrobiną pachnących latem konfitur, albo
pączki domowe w karnawale.
Konfitura z wiśni
1 kg wydrylowanych wiśni
1 kg cukru
1 szklanka wody
5 cm kawałek cynamonu
2 goździki
Wodę i cukier umieścić w dużym
płaskim rondlu, zagotować mieszając. Wrzucić cynamon i goździki a następnie
gotować syrop przez około 5 minut. Do gotującego się syropu wrzucić owoce.
Całość zagotować uważając aby nie wykipiało (początkowo całość mocno się
pieni), zmniejszyć ogień do takiego, aby wszystko delikatnie się gotowało. NIE
MIESZAĆ! Aby owoce się nie rozpadły POTRZĄSAĆ RONDLEM, ale nie mieszać. Całość
gotować na małym ogniu przez ½ godziny. Ogień zgasić, zostawić do następnego dnia. Następnego
dnia przygotować słoiki, konfiturę zagotować, gotować przez 5 minut a następnie
gotującą wlewać do słoików, szczelnie je zakręcać. Odstawić do wystygnięcia
odwrócone do góry dnem.
Smacznego!!!
Tak samo można postąpić z truskawkami, czereśniami i innymi owocami.
Muszą przepysznie smakować z cynamonem, wspaniały przepis, zapisuję, jak zdobędę wiście, to zrobię napewno;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPolecam, przepis stary ale sprawdzony.
UsuńWygląda tak smakowicie ,że od razu chciałoby sie spróbować :)
OdpowiedzUsuńCzęść niestety zamiast w słoiczkach wylądowała w naszych brzuchach ;)
UsuńTatto wieee, co dobre!
OdpowiedzUsuńOj tak, wiedział co dobre!!!
UsuńZrobiłam ! Matko jakie pyszne !! Dziękuję za to niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńMiód na moje serce stanowią te słowa :)
Usuńwłaśnie skończyłam produkcję ;-) Już teraz smakuje wyśmienicie ,a co będzie zimą ?
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i proszę pozdrowić Tatę !
Super, że smakuje. Tata tam w górze wie o tym i beze mnie, ale za pozdrowienia dziękuję!
Usuń