Jak pogodzić
Dzień Dziecka i dietę? Upiec takie ciasto, które Maleństwo uwielbia, ale
którego ja nie lubię ;) Tym sposobem dogodziłam mojemu Jedynakowi piekąc ciasto
czekoladowe z truskawkami z glazurą morelową, a W. też dietującego wodziłam na pokuszenie.
Ciasto czekoladowe z truskawkami glazurowane marmoladą morelową
250 g masła
1 ½ szklanki
cukru
3 łyżki kakao
6 łyżek mleka
4 jajka
2 ¼ szklanki
mąki
2 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia
2 łyżeczki
ekstraktu waniliowego
truskawki umyte
i odszypułkowane oraz osuszone
3 łyżki
marmolady morelowej (u mnie własnej roboty)
2 łyżki wody
Masło, mleko,
kakao i cukier zagotować. Ostudzić i przelać do misy, w której będziemy
wyrabiać ciasto, najlepiej mikserem. Dodać żółtka, wyrobić, następnie dodać
ekstrakt waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka
jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Partiami dodawać pianę do ciasta i
bardzo delikatnie wrabiać w masę, aż do jej wyczerpania. Tak uzyskane ciasto
wylać do tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm) na wierzchu ułożyć truskawki
(miejscem po szypułce do dołu), całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
stopni na około godzinę (do suchego patyczka). W czasie kiedy ciasto się piecze
należy podgrzać marmoladę z wodą. Kiedy masa się zagotuje, odstawić i przetrzeć
przez sitko. Ciasto po upieczeniu posmarować marmoladą i pozostawić do
ostygnięcia.
Smacznego!!!
Pycha! Narobiłaś mi smaka!
OdpowiedzUsuńMaleństwo było uszczęśliwione i zajadało aż się uszy trzęsły :)
UsuńWygląda świetnie, a morelowa glazura brzmi nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńMarmolada morelowa doskonale pasuje do czekoladowego ciasta :)
UsuńPrzepis świetny, prosty w wykonaniu, ciasto w połączeniu z glazurą palce lizać :-)
OdpowiedzUsuńŁatwe,b.smaczne ciasto.Godne polecenia.Pieke je juz 3 raz.
OdpowiedzUsuń