sobota, 2 czerwca 2012

Ciasto czekoladowe z truskawkami glazurowane marmoladą morelową



Jak pogodzić Dzień Dziecka i dietę? Upiec takie ciasto, które Maleństwo uwielbia, ale którego ja nie lubię ;) Tym sposobem dogodziłam mojemu Jedynakowi piekąc ciasto czekoladowe z truskawkami z glazurą morelową, a W. też dietującego wodziłam na pokuszenie.


Ciasto czekoladowe z truskawkami glazurowane marmoladą morelową


250 g masła
1 ½ szklanki cukru
3 łyżki kakao
6 łyżek mleka
4 jajka
2 ¼ szklanki mąki
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

truskawki umyte i odszypułkowane oraz osuszone

3 łyżki marmolady morelowej (u mnie własnej roboty)
2 łyżki wody

Masło, mleko, kakao i cukier zagotować. Ostudzić i przelać do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto, najlepiej mikserem. Dodać żółtka, wyrobić, następnie dodać ekstrakt waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Partiami dodawać pianę do ciasta i bardzo delikatnie wrabiać w masę, aż do jej wyczerpania. Tak uzyskane ciasto wylać do tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm) na wierzchu ułożyć truskawki (miejscem po szypułce do dołu), całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę (do suchego patyczka). W czasie kiedy ciasto się piecze należy podgrzać marmoladę z wodą. Kiedy masa się zagotuje, odstawić i przetrzeć przez sitko. Ciasto po upieczeniu posmarować marmoladą i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego!!!


6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Maleństwo było uszczęśliwione i zajadało aż się uszy trzęsły :)

      Usuń
  2. Wygląda świetnie, a morelowa glazura brzmi nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marmolada morelowa doskonale pasuje do czekoladowego ciasta :)

      Usuń
  3. Przepis świetny, prosty w wykonaniu, ciasto w połączeniu z glazurą palce lizać :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Łatwe,b.smaczne ciasto.Godne polecenia.Pieke je juz 3 raz.

    OdpowiedzUsuń