piątek, 21 września 2012

Bułeczki długo zachowujące świeżość



Uwielbiam świeże bułeczki na śniadanie, ale wrodzone lenistwo nie pozwala mi biegać do piekarni z samego rana, a czekanie aż bułeczki wyrosną i się upieką jest zbyt dużą torturą, dlatego pokochałam te bułeczki. Upieczone wieczorem rano nadal są pyszne i świeże, choć nie należą do tych chrupiących. Doskonale nadają się do zjedzenia z miodem czy dżemem jak i z wędliną czy serem.


Bułeczki pszenne z mąką pełnoziarnistą


2 szklanki mąki chlebowej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
40 g świeżych drożdży
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
1 szklanka mleka
1/5 szklanki wody
1/5 szklanki oleju
2 łyżki nasion słonecznika (opcjonalnie)

jajko roztrzepane z łyżką wody, mak do posypania

Mąki wsypać do misy, w środku zrobić dołek do którego wkruszyć drożdże, polać je miodem i dodać odrobinę ciepłego mleka. Zawartość dołka delikatnie zamieszać i pozostawić do „ruszenia się” drożdży. Następnie dodać resztę mleka, wodę i sól. Dokładnie wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać olej i nasiona słonecznika (opcjonalnie). Ciasto po wrobieniu oleju wyrabiać jeszcze przez około 5 - 8 minut (robotem kuchennym), powinno być sprężyste i odchodzić od ścianek misy. Następnie misę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z misy, odgazować, podzielić na 10 – 12 równych części, uformować bułeczki, spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, poczekać aż bułeczki wyrosną. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni. Bułeczki przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.
Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 - 25 minut. Upieczone bułeczki studzić na kratce.
Smacznego!!!



Złota polska jesień?



4 komentarze:

  1. To ile w sumie trzeba mieć czasu na te bułeczki?
    Wyglądają jak z obrazka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy od tego jak szybko wyrosną, ale trzeba liczyć około 2 godziny od składników do wyjętych z pieca bułeczek.

      Usuń
  2. Bułeczki wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń