W sklepie wpadła
mi w ręce torebka z mąką owsianą. Nie korzystałam z niej wcześniej więc kupiłam
pół kilo i postanowiłam wypróbować w chlebie. Szukałam stosownego przepisu, ale
żaden nie spełniał w 100% moich oczekiwań, dlatego postanowiłam trochę
poeksperymentować, ale na bazie dobrego przepisu.
Bardzo lubię
blog i przepisy publikowane przez Kasię i dlatego to Jej przepis lekko
zmodyfikowałam. Chleb wyszedł świetny, z chrupiącą skórką (oj, jak bardzo chrupiącą), następnego dnia
doskonale nadawał się nadal do jedzenia. W sumie to fajna odmiana od zwykłego
chleba. Można go wzbogacić o kolejne dodatki i znów uzyskamy coś nowego i
równie pysznego.
Chleb owsiany z garnka żeliwnego
500 g mąki
pszennej chlebowej
100 g mąki
owsianej
3 łyżki
aktywnego zakwasu żytniego
¾ szklanki
płatków owsianych
1 ¾ łyżeczki
soli
1 łyżka melasy
10 g świeżych
drożdży
ok. 550 g wody
Wszystkie
składniki wymieszać, przykryć folią spożywczą i pozostawić na 10 – 12 godzin w
temperaturze pokojowej.
Następnie ciasto
wyłożyć na dobrze omączony blat i za pomocą skrobki (ciasto jest dość luźne i
trochę klei się do rąk, dlatego skrobka pomaga) uformować okrągły bochenek.
Pozostawić go na godzinę do wyrośnięcia w koszyczku do wyrastania (ponieważ
piekłam chleb na papierze do pieczenia, to koszyk wyłożyłam papierem, a chleb
do wyrośnięcia ułożyłam na nim złączeniem do dołu). W tym czasie wygrzać
piekarnik z żeliwnym garnkiem do 210 stopni (garnek powinien spędzić w gorącym
piecu co najmniej 45 minut).
Wyrośnięty chleb
umieścić w wygrzanym garnku, zamknąć pokrywę i piec przez 35 minut. Po tym
czasie zdjąć pokrywę garnka i chleb piec bez przykrycia kolejne 20 – 35 minut.
Upieczony chleb
wystudzić na kratce.
Smacznego!!!
Przepis dodaję do wrześniowej edycji akcji piekarniczej prowadzonej przez Wisłę:
Alez piekna skorka! Zachcialo mi sie domowego chleba...
OdpowiedzUsuńSkórka nieskromnie powiem była perfekcyjna :)
UsuńBasiu, jaki apetyczny ten chleb!Kolor skórki idealny i tak ozdobnie popękany!A do tego zzieleniałam z zazdrości na widok tego pięknego garnka żeliwnego. Jaka firma produkuje garnki w takim cudnym kolorze?
OdpowiedzUsuńDołaczam do listy "Na zakwasie i na drożdżach". Dziękuję :)
Cała przyjemność po mojej stronie, a właściwie naszej stronie ;)
UsuńGarnek pochodzi z Tchibo i powiem, że bardzo go lubię (wcale nie mniej niż Le Creuseta, którego też posiadam)tym bardziej, że pokrywa ma metalową gałkę do chwytania i nie boję się, że coś się stanie w 250 stopniach ;)
Przecudny chlebuś :)
OdpowiedzUsuńTo zabierajcie się za pieczenie, zakwas macie ;)
UsuńBasiu wyszedł pięknie! prawda że fajna metoda pieczenia? jak dla mnie super, ale myślę że i Tobie sie podoba, dla tej skórki chociaż...
OdpowiedzUsuńbuziaki:)))
Bardzo fajna, piekłam tak już drugi raz, ale pierwszy był bez papieru - wolę z papierem ;)
UsuńWygląda fantastycznie , mniam :) odkąd spalił mi się taki garnek...myślę ciągle jaki by tu kupić , bo też mam przepis na chleb w takiej formie i chęć wypróbowania go :)Basiku- pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuńKupuj koniecznie, garnek jest w ciągłym użyciu nie tylko chlebowym :)
Usuńprzeglądałem tak sobie przepisy ale przy tym muszę napisać , że to są moje ulubione parametry : zakwas , chrupiąca skórka i mocno porowaty miękisz - pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam te metodę pieczenia i przepisy Kasi:)
OdpowiedzUsuńA Twój chleb Basiu wyszedł pięknie!
Kasia jest wspaniałą piekarką, no i uwielbiam zdjęcia Jej ogrodu, który znam też z natury (ze spacerów) i za każdym razem go podziwiam :)
Usuńcudowny!! na pewno spróbuję u siebie !!! :))))
OdpowiedzUsuńTaki efekt skórki uzyskuje się dzięki żeliwnemu garnkowi.
Usuńwiele o nim czytałam na różnych blogach, ale jakoś nie robiłam, a teraz mam niezmierną ochotę ;)
OdpowiedzUsuńNa chleb czy żeliwny garnek? Jeśli chodzi o garnek to warto taki mieć w szafce, u mnie często znajduje zastosowanie.
UsuńAlez mi narobilas ochoty na swiezy chleb. Daawno nie pieklam... piekny!
OdpowiedzUsuńNo to do dzieła ;)
UsuńBasiu to jeden z najpiękniejszych chlebów jakie w życiu widziałam .... uwielbiam gdy chleb tak cudownie popęka:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJolu zawstydziłaś mnie :)
Usuń