Zalewajka doczekała się swojego postu, zasługuje na to.
Czy macie w
swoich wspomnieniach jakąś zupę, która od razu kojarzy Wam się z najlepszym
obiadem serwowanym w rodzinnym domu? U mnie taką zupą jest zalewajka. Gotowała
ją moja Babcia (ta, o której pisałam tutaj) a potem moja Mama. Kiedy byłam
dzieckiem czułam się zupełnie wyjątkowo wśród rówieśników, bo nikt z moich
znajomych nie znał i nie jadał tej pysznej zupy. Teraz już wiem, że wcale
wyjątkowa nie byłam, wiem też, że odmian tej zupy jest spora ilość. Ja przedstawię Wam moją wersję, a właściwie wersję mojej
Babci i Mamy.
Zalewajka
600 g ziemniaków
3 ząbki czosnku
1 ½ l wody
½ l zakwasu na
żur
pęczek
szczypiorku
sól, pieprz
Ziemniaki obrać,
umyć, pokroić w kostkę. Zalać wodą, dodać rozgniecione ząbki czosnku, lekko
posolić. Gotować przez około 10 – 15 minut do miękkości ziemniaków. Następnie
dodać dokładnie wymieszany zakwas. Zagotować mieszając (mąka lubi opaść na dno,
przywrzeć albo skleić się w „kluski”), gotować przez kolejne 5 minut mieszając
od czasu do czasu. Doprawić solą i pieprzem. Szczypiorek umyć posiekać i dodać
w sporej ilości do zupy i podawać. Jeśli zupa nam zostanie na później lepiej
dodawać szczypiorek bezpośrednio na talerze aby nie stracił smaku i nie zmienił
barwy.
Smacznego!!!
Cudowna prostota dania, doskonały smak i szybkość wykonania - tak można określić tę zupę. Potrzeba raptem pół godziny i
kilka prostych składników, aby gorące danie stanęło na stole.
Za tydzień zapraszam na intrygującą zupę krem z selera z karmelizowanym jabłkiem.
Basiu to zupa, która gotowała moja mama (babci niewiele pamiętam ale pewno to u niej najpierw się pojawiła), jako dziecko nie przepadałam za nia bo jakoś kwaśne zupy omijałam, teraz doceniam jej walory bo i wszystko co kwasne i z charakterem zaczęłam bardzo lubić:)
OdpowiedzUsuńps. Bunia jest wyjatkowo fotogeniczna:))
Tak, jest fotogeniczna, ale musi mieć ochotę robić za modelkę ;)
UsuńKwaśne zupy całe życie są moimi ulubionymi.
Basiu, w puszczy (Noteckiej) jadłam pyszną zalewajkę ze świeżymi grzybami. Przepis (prawie ;-) jak Twój, ale dodano podsmażone wcześniej grzyby!! Spróbuj kiedyś i tej odmiany, jest pyszna!
OdpowiedzUsuńPuszcza Notecka to bogactwo pysznych grzybów i domyślam się, że z takich świeżych z zakwasem zupa musiała być pyszna :)
UsuńPo prostu mi się wstrzeliłaś w brak pomysłów na obiady! Jutro robię. To prosta i pyszna zupa. Można dodać chrzan?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można tylko czy potrzeba? Ja nie dodaję, ale pewnie można, jadłam i robiłam zupę chrzanową, smakuje inaczej niż zalewajka.
UsuńTa zupa kojarzy mi się z żurkiem (nic dziwnego) a do żurku daję zawsze chrzan tarty.
UsuńSpróbujemy najpierw bez. Właśnie się ugotowała:)
I jak smakowała???????
Usuńkocham takie zupki, proste i pyszne
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńBasiu, znalazłam, zapisałam, zrobię :)
OdpowiedzUsuńDaj znać czy smakowała :)
UsuńDam !
Usuń