Dziś prezentuję
zupę, którą wypatrzyłam na blogu u Bei . Nie miałam co prawda przyprawy ras el hanout, ale w internecie wyszukałam
taką stronę i na jej podstawie stworzyłam własną wersje tej mieszanki. Zupa
zachwyciła nas swoim smakiem i aromatem, a jogurt, karmelizowana cebulka z
chilli i kolendra idealnie dopełniają smaku. Zupę polecam gorąco, zwłaszcza
teraz kiedy jeszcze wiosna i ciepło do nas nie zawitało.
Marokańska zupa z czerwonej soczewicy
(Cytuję przepis Bei, w nawiasach zapisując własne
drobne modyfikacje)
3 łyżki oliwy
1 cebula
2 łodygi selera
3 ząbki czosnku
1 łyżka mielonego kuminu
½ łyżki mielonej kolendry
2 łyżeczki przyprawy ras el hanout(u mnie mieszanka stworzona przeze mnie)
280 g czerwonej soczewicy
400 g pokrojonych pomidorów z puszki
ok. 1,2 litra bulionu lub wody
sól, pieprz do smaku
świeża, posiekana kolendra (ok. 6 łyżek + dodatkowo do dekoracji)
do karmelizowanej cebuli :
2 cebule (u mnie czerwone)
2 łyżki oliwy
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki ciemnego cukru trzcinowego
1 czerwona papryczka chilli
sok z ½ małej cytryny
1 cebula
2 łodygi selera
3 ząbki czosnku
1 łyżka mielonego kuminu
½ łyżki mielonej kolendry
2 łyżeczki przyprawy ras el hanout(u mnie mieszanka stworzona przeze mnie)
280 g czerwonej soczewicy
400 g pokrojonych pomidorów z puszki
ok. 1,2 litra bulionu lub wody
sól, pieprz do smaku
świeża, posiekana kolendra (ok. 6 łyżek + dodatkowo do dekoracji)
do karmelizowanej cebuli :
2 cebule (u mnie czerwone)
2 łyżki oliwy
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki ciemnego cukru trzcinowego
1 czerwona papryczka chilli
sok z ½ małej cytryny
Soczewicę wypłukać w zimnej
wodzie (płuczemy tak długo, aż woda będzie czysta).
Cebulę, czosnek i łodygi selera drobno pokroić / posiekać. Rozgrzać oliwę w garnku o grubym dnie. Poddusić / podsmażyć cebulę i łodygi selera aż zaczną mięknąć (nie doprowadzając do zbrązowienia). Następnie dodać czosnek i przyprawy i smażyć jeszcze 1-2 minuty, a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz świeżej kolendry) i gotować przez ok. 30 minut (u mnie nieco krócej), aż soczewica dobrze się rozgotuje. Wtedy dodać posiekaną kolendrę i doprawić do smaku. Dwie dodatkowe cebule pokroić na dosyć cienkie plastry. Papryczkę pozbawić nasion i drobno posiekać / pokroić. Cebulę podsmażyć na gorącej oliwie, do zbrązowienia. Wtedy dodać cynamon, cukier i chilli, dobrze wymieszać. Gdy cukier się całkowicie rozpuści, dodać sok z cytryny i doprawić. Serwować dobrze ciepłą zupę z dodatkiem karmelizowanej cebuli, jogurtu i świeżej kolendry.
Cebulę, czosnek i łodygi selera drobno pokroić / posiekać. Rozgrzać oliwę w garnku o grubym dnie. Poddusić / podsmażyć cebulę i łodygi selera aż zaczną mięknąć (nie doprowadzając do zbrązowienia). Następnie dodać czosnek i przyprawy i smażyć jeszcze 1-2 minuty, a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz świeżej kolendry) i gotować przez ok. 30 minut (u mnie nieco krócej), aż soczewica dobrze się rozgotuje. Wtedy dodać posiekaną kolendrę i doprawić do smaku. Dwie dodatkowe cebule pokroić na dosyć cienkie plastry. Papryczkę pozbawić nasion i drobno posiekać / pokroić. Cebulę podsmażyć na gorącej oliwie, do zbrązowienia. Wtedy dodać cynamon, cukier i chilli, dobrze wymieszać. Gdy cukier się całkowicie rozpuści, dodać sok z cytryny i doprawić. Serwować dobrze ciepłą zupę z dodatkiem karmelizowanej cebuli, jogurtu i świeżej kolendry.
Smacznego!!!
Zgodnie z uwagami Bei dodałam
chilli również do zupy (lubimy ostre i rozgrzewające smaki) oraz trochę soku z
cytryny. Wcześniej zdecydowanie brakowało mi nuty kwaskowej, mimo obecności
pomidorów.
Zupę bardzo polecam, a sama myślę o wypróbowaniu drugiego przepisu z podlinkowanego postu Bei.
Bea bardzo Ci dziękuję za ten pyszny obiad!
Już u Bei kusiła mnie ta zupa. O przyprawie doczytałam. Bardzo to wszystko aromatyczne, bardzo zachęcające. Mam oststnio fazę na ostry smak.
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie, zupa jest pyszna!
UsuńOj kusisz, kusisz... Z chęcią bym się wprosiła na miseczkę tej zupy
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie! Zupa jest pyszna!
UsuńBardzo interesująca wersja za sprawą przypraw, zupy z soczewicy. zapisuję. Pozdr. Kinga
OdpowiedzUsuńBea ma dar wyszukiwania takich pachnących i aromatycznych dań.
UsuńZapisuję do wypróbowania. Wygląda na przepyszną!
OdpowiedzUsuńJest przepyszna, rób koniecznie!
Usuń