Wiosna zbliża
się wielkimi krokami, a z nią wewnętrzna potrzeba przejścia na lekką i zdrową
dietę. Nie zadowalają już tłuste mięsa i mocno sycące zupy, ale delikatne
warzywne dania. Dzisiaj proponuję zdrową i pyszną alternatywę dla kupnych
wędlin czy serów. Kanapka z takim smarowidłem jest nie tylko doskonałym
urozmaiceniem diety, ale przede wszystkim zastrzykiem wartościowych składników.
Czerwona soczewica, bo to z niej jest ta pasta, jest bogata w białko, wapń i fosfor.
Zawiera też spore ilości żelaza i kwasu foliowego. Jakby tego było mało daje
nam poczucie sytości na dłuższy czas, co spowoduje, że spokojnie możemy
doczekać następnego posiłku bez podjadania.
Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów
1 szklanka czerwonej
soczewicy
ok. 15 połówek
suszonych pomidorów z oliwy
kilka łyżek
oliwy
1 ząbek czosnku
łyżka liści
bazylii
ok. 10 cm
kawałek pora
1 łyżka masła
sól, pieprz
Soczewice
dokładnie wypłukać, zalać wodą (niewiele ponad powierzchnię ziaren) lekko
posolić i gotować na małym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania warto
mieszać aby soczewica nam się nie przypaliła, oraz aby odparować nadmiar wody.
Czerwona soczewica nie tylko świetnie smakuje ale i bardzo szybko się gotuje,
więc dobrze jest kontrolować na bieżąco stopień ugotowania. Ugotowaną i
odparowaną soczewicę pozostawić do wystygnięcia, następnie przełożyć do malaksera,
dodać suszone pomidory i dwie - trzy łyżki oliwy z zalewy pomidorów, ząbek
czosnku pokrojony na plasterki i całość bardzo dokładnie miksować. Pora umyć,
pokroić na plasterki, masło rozpuścić na patelni wrzucić por i smażyć do
zmięknięcia. Do zmiksowanej soczewicy z pomidorami dodać przesmażony por,
liście bazylii, sól i pieprz i jeszcze przez chwilę miksować, na tyle krótko
aby zostały kawałeczki zielonych dodatków (jeśli chcemy uzyskać pastę idealnie
gładką należy zielone składniki dodać od razu i miksować odpowiednio długo).
Smacznego!!!
Robię bardzo podobną, czasem też z fasoli lub cieciorki.
OdpowiedzUsuńFasolowa musi być równie pyszna :)
UsuńJakie to musi być dobre! Mniam!
OdpowiedzUsuńNie tylko dobre ale i zdrowe
UsuńSwietna propozycja na wiosenne kanapki, niedługo zrobię:)
OdpowiedzUsuńRobiłam z fasolki białej, również bardzo smaczna
OdpowiedzUsuń