W ramach powrotu
do smaków z dawnych lat upiekłam placek, który królował na polskich stołach
wiele lat temu, a łatwość wykonania i doskonały smak zasługują na przywrócenie
go do łask.
Placek amerykański vel wiewiórka
4 jajka
¾ szklanki cukru
2 szklanki mąki
2/3 szklanki
oleju
2 łyżki
gazowanej wody mineralnej (można ewentualnie zastąpić wodą lub mlekiem)
5 jabłek
1 szklanka
posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka
cynamonu (albo więcej jeśli bardzo lubimy cynamon)
1 łyżeczka kakao
cukier puder do posypania
Białka ubić na
sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier cały czas ubijając. Następnie dodać
żółtka, ubijając. Wlewać stopniowo olej, dalej ubijać. Dalsze składniki dodawać ale
już delikatnie mieszając aby zachować pienistą strukturę ciasta. Najpierw wodę,
potem przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, następnie przesiane kakao
i cynamon, a na końcu dodać obrane i pokrojone w kawałki jabłka oraz orzechy.
Ciasto wylać na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blaszkę (albo wyłożoną
papierem do pieczenia) o wymiarach ok. 30 x 23 cm. wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 – 60 minut. Lekko przestudzone ciasto posypać przesianym cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Przepis dodaję do akcji "Zimowe jabłuszka"
Bardzo lubimy to ciasto, jest łatwe do zrobienia a takie pyszne:))
OdpowiedzUsuńTo wszystko prawda :) Trzymam kciuki za wygranie konkursu psiego :)
UsuńDziękuję:)
Usuńslicznie wygląda Twoja wiewióra :)) i na pewno można ją dlugo przechowywać :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za dodanie wpisu do mojej akcji "Zimowe Jabłuszka" :))
Olinka - Smakowy Raj
Nie wiem jak długo jest świeża, nigdy nie została na dłuższy czas. Znika szybciutko ;)
UsuńMiło mi było wziąć udział w akcji :)
Takiego ciasta nie znałam:)
OdpowiedzUsuńwarto je zrobić, jest łatwe i pyszne.
Usuń