środa, 20 marca 2013

Placek amerykański vel wiewiórka



W ramach powrotu do smaków z dawnych lat upiekłam placek, który królował na polskich stołach wiele lat temu, a łatwość wykonania i doskonały smak zasługują na przywrócenie go do łask.



Placek amerykański vel wiewiórka


4 jajka
¾ szklanki cukru
2 szklanki mąki
2/3 szklanki oleju
2 łyżki gazowanej wody mineralnej (można ewentualnie zastąpić wodą lub mlekiem)
5 jabłek
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu (albo więcej jeśli bardzo lubimy cynamon)
1 łyżeczka kakao

cukier puder do posypania

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier cały czas ubijając. Następnie dodać żółtka, ubijając. Wlewać stopniowo olej, dalej ubijać. Dalsze składniki dodawać ale już delikatnie mieszając aby zachować pienistą strukturę ciasta. Najpierw wodę, potem przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, następnie przesiane kakao i cynamon, a na końcu dodać obrane i pokrojone w kawałki jabłka oraz orzechy. Ciasto wylać na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blaszkę (albo wyłożoną papierem do pieczenia) o wymiarach ok. 30 x 23 cm. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 – 60 minut. Lekko przestudzone ciasto posypać przesianym cukrem pudrem.
Smacznego!!!


Przepis dodaję do akcji "Zimowe jabłuszka"

7 komentarzy:

  1. Bardzo lubimy to ciasto, jest łatwe do zrobienia a takie pyszne:))

    OdpowiedzUsuń
  2. slicznie wygląda Twoja wiewióra :)) i na pewno można ją dlugo przechowywać :)
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie wpisu do mojej akcji "Zimowe Jabłuszka" :))
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak długo jest świeża, nigdy nie została na dłuższy czas. Znika szybciutko ;)
      Miło mi było wziąć udział w akcji :)

      Usuń