Na święta miałam
cudowną wędlinę, taką swojską, wędzoną w prawdziwej wędzarni ze swojskiej
świnki. Święta się skończyły, dobra szynka się skończyła a i apetyt na wędlinę
skończył się również, choć tak nie do końca. Tym razem zrobiłam pastę z pora i sera żółtego, którą
kiedyś na forum Mniammniam (póki było fajnym i inspirującym miejscem przyjaznym
miłośnikom gotowania) podała Evaja. Nie pamiętam już dokładnie proporcji jakie
podała wtedy autorka i teraz przepis żyje własnym życiem.
Pasta z pora i żółtego sera
2 pory (tylko
białe i blado zielone części)
ser żółty utarty
na dużych oczkach tarki
3 – 4 łyżki
majonezu
1 łyżka gęstego
jogurtu
1 łyżeczka
musztardy
sól, pieprz
Pora umyć,
pokroić w ćwierćplasterki, posolić i zostawić do zmięknięcia na około kwadrans.
Kiedy por zmięknie odcisnąć go i wrzucić do miski. Dodać utarty ser w ilości
mniej więcej porównywalnej do ilości pora (ale oczywiście jeśli wolimy pastę
bardziej serową to proporcję zmieniamy), pieprzymy, dodajemy majonez, jogurt i
musztardę. Całość dokładnie mieszamy, ostatecznie doprawiamy i gotowe.
Smacznego!!!
Mnie najbardziej
smakuje ta pasta z ciemnym pieczywem i ogórkiem kiszonym. Jedzenie proste a
smaczne, które dostarcza wiele ważnych składników pokarmowych. Pory bogate są w
witaminy: A, E, C i B6, ponadto zawiera kwas foliowy, żelazo, magnez i potas
(te pierwiastki ostatnio mnie prześladują ;) ) obniża poziom złego cholesterolu
i ma właściwości bakteriobójcze.
Dzisiaj właśnie wypróbowuję przepis na wędlinę z indyka. Jeśli próba będzie udana i warta upublicznienia nie omieszkam się z Wami podzielić przepisem.
Taki prosty sposób,ale za to jakis pyszny efekt:)
OdpowiedzUsuńMnie też taka prostota zawsze zachwyca.
Usuńznowu przez ciebie idę coś zjeść, o tej porze. Później trzeba dużo kijkować, a i to nie pomoże.
OdpowiedzUsuńA co się stało temu forum?
Oj tam, oj tam ;)
UsuńWłaściciel całego portalu zarżnął forum uznając to za przeżytek. Kiedyś miejsce tętniło życiem, nikt nikogo nie hejtował, nie było trolli, była ciepła i rodzinna wręcz atmosfera, że nie wspomnę o kopalni pomysłów i wiedzy kulinarnej. Skończyło się na tym, że większość zniknęła bezpowrotnie - usunięto wszystkie wpisy, A i cała strona podupada, jedynie sklep się rozwija i o to chodziło właścicielowi, tylko, że ja i pewnie wielu innych znalazło sobie sklepy inne i tam już nie kupuje
Musi byc pyszne...musze jechac do lidla po zolty ser :) Zrobie z pewnoscia, bo to moje smaki... ja robilam zolty ser,czosnek i pokrojony w kosteczke ananas z puszki.....pyyyyyycha :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki też, lubię przepisy Evaji, to moje smaki :)
UsuńŁoł,
OdpowiedzUsuńdobrze, że teraz jestem po obiedzie.
Musi być mniam, zapamiętam i skosztuję w tym tygodniu,
pozdrawiam,
m.
Daj potem znać czy smakowało :)
UsuńPozdrawiam :)
Aaaa znam znam tylko ze jeszcze z gotowanym jajem ... pychota :-)
OdpowiedzUsuńW takim razie następnym razem ja dodam jeszcze jajko, też pewnie pyszne, albo jeszcze pyszniejsze :)
UsuńO tak pasty uwielbiam. Świetny przepis. Pozdrawiam ciepło!!!
OdpowiedzUsuń