Niedzielna popołudniowa kawa smakuje zdecydowanie lepiej z kawałkiem pysznego ciasta. Dziś proponuję pachnącą cynamonem i rumem drożdżówkę.
Drożdżowy zawijaniec z cynamonowym cukrem
½ kg mąki
3 dag drożdży
¼ l ciepłego mleka
10 dag cukru
2 łyżki oleju
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
10 dag rodzynek namoczonych w rumie
2 łyżki cukru trzcinowego + 1 łyżka cynamonu
1 łyżka roztopionego masła, do posmarowania ciasta
lukier rumowy
Z podanych składników wyrobić ciasto drożdżowe i pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość należy je wywałkować na prostokąt o centymetrowej grubości. Posypać je cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem, rozsypać równomiernie rodzynki i zrolować wzdłuż dłuższego boku. Rulon rozciąć wzdłuż, a powstałe wstęgi skręcić jak sznur. Następnie skręcić w spiralę. Ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować roztopionym masłem i piec w 180 stopniach około 40 minut.
Kiedy ciasto trochę przestygnie polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i rumu pozostałego z moczenia rodzynek.
Smacznego!!!
Zapach musi być cudowny:) uwielbiam takie ciasta
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne...
OdpowiedzUsuńBożeno 1968 jest pyszne, warto upiec ;)
OdpowiedzUsuń