niedziela, 18 września 2011

Drożdżowy zawijaniec z cynamonowym cukrem

Niedzielna popołudniowa kawa smakuje zdecydowanie lepiej z kawałkiem pysznego ciasta. Dziś proponuję pachnącą cynamonem i rumem drożdżówkę.



Drożdżowy zawijaniec z cynamonowym cukrem


½ kg mąki

3 dag drożdży

¼ l ciepłego mleka

10 dag cukru

2 łyżki oleju

2 jajka

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego



10 dag rodzynek namoczonych w rumie

2 łyżki cukru trzcinowego + 1 łyżka cynamonu


1 łyżka roztopionego masła, do posmarowania ciasta


lukier rumowy



Z podanych składników wyrobić ciasto drożdżowe i pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość należy je wywałkować na prostokąt o centymetrowej grubości. Posypać je cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem, rozsypać równomiernie rodzynki i zrolować wzdłuż dłuższego boku. Rulon rozciąć wzdłuż, a powstałe wstęgi skręcić jak sznur. Następnie skręcić w spiralę. Ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować roztopionym masłem i piec w 180 stopniach około 40 minut.

Kiedy ciasto trochę przestygnie polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i rumu pozostałego z moczenia rodzynek.

Smacznego!!!

3 komentarze: