Kiedy zobaczyłam dorodne, pięknie dojrzałe figi za całkiem sensowną cenę włożyłam kilka do koszyka z zakupami. Od samego początku wiedziałam, że muszę je zrobić w połączeniu z serem pleśniowym. Najlepszy byłby tutaj ser zdecydowanie ostrzejszy typu gorgonzola a ja zrobiłam z Lazurem Złocistym, jak dla mnie zbyt łagodnym. Podobne wrażenie odniósł też W., ale My jesteśmy miłośnikami zdecydowanych i ostrych smaków.
Tarta z figami i serem pleśniowym
ciasto:
250 g mąki
125 g masła1 jajka
2 łyżki zimnej wody
½ łyżeczki soli
wypełnienie:
3 dojrzałe figi
100 g sera z niebieską pleśnią1 jajko
100 ml śmietany
sól, pieprz
Z podanych składników zagnieść ciasto (osobiście robię je w melakserze), zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty. Ciasto przykryć papierem do pieczenia, obciążyć porcelanką do pieczenia (albo suchym grochem) i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 minut. W tym czasie przygotować składniki wypełnienia tarty: figi umyć, pokroić w grube plastry, ser pleśniowy pokruszyć lub pokroić w kostkę, a jajko roztrzepać ze śmietaną oraz doprawić solą i pieprzem. Po 10 minutach wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć papier z obciążnikami, wlać masę jajeczno-serową a na to układać figi i ser pleśniowy. Całość ponownie umieścić w piekarniku i piec kolejne 15 minut w 190 stopniach.
Podawać od razu po wyjęciu z pieca.
Smacznego!!!!
Ponieważ wczoraj na spacerze w lesie natknęłam się na 2 małe grzybki, które w kapturze mojej bluzy dotarły do domu J, nie mogłam ich zmarnować. Pokroiłam je w plasterki i również dodałam do tarty, a całość podałam z sałatą i świeżymi figami polaną dresingiem z soku z granatów, miodu i oliwy z oliwek.
Ojej! Nigdy czegoś takiego nie jadłam! Ależ to musi być boski smak! :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają!
OdpowiedzUsuńtęsknię za figami najmocniej. i nigdzie nie mogę ich znaleźc..
OdpowiedzUsuńKasiu-Prezydentowo tarta jest pyszna!
OdpowiedzUsuńAsieju ja swoje figi kupiłam w realu za naprawdę niewielkie pieniądze
cudna...ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńBasiu, tarta boska! uwielbiam takie połączenia smaków, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńcudna ta tarta, chyba kupię jeszcze kilka fig :-)
OdpowiedzUsuńprzepyszne ,to moje popisowe danie dla tych ktorzy lubia niebieski ser ja TA TARTE UWIELBIAM!!!!!!!!!!!!!!!! DZIEKUJE ZA PRZEPIS
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę!!!! Pozdrawiam :)
UsuńPrzepyszna ,robilamm ja juz z 10 razy, jestem wdzieczna za tak smaczny przepis
OdpowiedzUsuńJestem szczególnie wdzięczna za takie komentarze, przynajmniej wiem, że komuś mój przepis podpasował i danie smakowało.
UsuńPozdrawiam :)