Jesień nadeszła a z nią pora na „dyniowanie”. Chyba najczęściej wykorzystuję dynie do zup w różnym stylu. Tym razem przyszła pora na zupę w stylu włoskim. Gorąco polecam każdemu miłośnikowi zup - kremów.
Zupa z dyni w stylu włoskim
1 około 1,5 kg dynia hokkaido (może być dowolna inna, tylko odpowiednio duży kawałek)
3 średnie ziemniaki1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 szklanka białego półsłodkiego wina
1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
¼ łyżeczki peperoncino
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suszonej bazylii
kilka gałązek świeżego oregano lub ½ łyżeczki suszonego
sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek
Dynię obrać, usunąć nasiona, pokroić w większą kostkę. Ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę. Oliwę z oliwek rozgrzać, wrzucić dynię i ziemniaki i całość smażyć aż do zmięknięcia warzyw. Dodać peperoncino, wlać wino i całość dusić przez około 10 minut. Dodać bulion, koncentrat pomidorowy, cukier, bazylię i gotować do całkowitej miękkości dyni i ziemniaków (jeśli korzystamy z suszonego oregano dodajemy je również teraz). Zupę lekko przestudzić, zmiksować na gładką masę, ostatecznie doprawić solą i pieprzem oraz posypać listkami świeżego oregano.
Proponuję podawać z grzankami ziołowymi, a jak ktoś lubi można zupę posypać odrobiną tartego parmezanu.
Smacznego!!!
Niestety nie przepadam za zupami dyniowymi... ale Twoja wyglada bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować:) zapowiada się smacznie:)
OdpowiedzUsuńTy wiesz Basiu, ze zupy dyniowe to ja zawsze i wszedzie! Jesli tylko nie sa na mleku ;)
OdpowiedzUsuń