Ciasto serowe daje nieograniczone możliwości. Można je wykorzystać zarówno do wypieków wytrawnych jak i słodkich, wystarczy tylko zmieniać dodatki. Oczywiście samo ciasto można lekko modyfikować poprzez dodatek cukru lub jego brak, dodatek proszku do pieczenia lub drożdży. Za każdym razem ciasto daje się łatwo wałkować i formować i smakuje rewelacyjnie.
Dzisiejsze pierożki należą do akcji jot_em Gruszkowo
Pierożki z gruszkami i żurawiną
30 dag mąki
20 dag serka śmietankowego
20 dag masła
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże dojrzałe gruszki
75 g suszonej żurawiny
cukier waniliowy (z prawdziwą wanilią)
2 łyżki cukru
białka, cukier trzcinowy
Zagnieść ciasto z podanych składników, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Kiedy ciasto się chłodzi gruszki obrać i pokroić na małe kawałeczki, wrzucić do rondelka, wsypać cukier i wlać 2 łyżki wody. Smażyć owoce przez 5 minut, następnie dodać żurawinę i dusić kolejne 3 – 10 minut, aż do odparowania owoców i ich zmięknięcia lecz nie rozpadnięcia. Zostawić do ostygnięcia.
Po schłodzeniu ciasta wałkować je na grubość ½ cm, wykroić kwadraty, nałożyć owoce, formować pierożki.
Pierożki posmarować białkiem i posypać cukrem trzcinowym. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut do zrumienienia.
Smacznego!!!
chyba wypróbuję Twój przepis
OdpowiedzUsuńFajny przepis aż ślinka mi cieknie:)
OdpowiedzUsuńOlu wypróbuj, bo przepis mało kłopotliwy a efekt przepyszny.
OdpowiedzUsuńCo by tu zjeść mnie ślinka już nie cieknie bo panowie wykończyli ostatniego pierożka :)
Takie serowe ciasteczka muszą być pyszne;)
OdpowiedzUsuńMonisiu są pyszne, mogą być z każdymi innymi owocami i też będą pyszne.
OdpowiedzUsuńBasiu takie pierożki to cudo! uwielbiam... a ciasto serowe znam i wykorzystuje do różnych wypieków, jest bardzo uniwersalne i pyszne!
OdpowiedzUsuńMam gruszki... może więc...:))
Jakie urocze pierożki :) w sam raz do popołudniowej kawki ;)
OdpowiedzUsuńWyjątkowe takie pierożki - z aromatem lasu-czy ze świeżymi żurawinami -też będą takie pyszne?
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że tak, tylko z ilością trzeba uważać bo suszone są słodkie a poza tym aby nie zdominowały smaku gruszek.
Usuń