piątek, 9 września 2011

Pierożki z gruszkami i żurawiną


Ciasto serowe daje nieograniczone możliwości. Można je wykorzystać zarówno do wypieków wytrawnych jak i słodkich, wystarczy tylko zmieniać dodatki. Oczywiście samo ciasto można lekko modyfikować poprzez dodatek cukru lub jego brak, dodatek proszku do pieczenia  lub drożdży. Za każdym razem ciasto daje się łatwo wałkować i formować i smakuje rewelacyjnie.
Dzisiejsze pierożki należą do akcji jot_em  Gruszkowo



Pierożki z gruszkami i żurawiną


 30 dag mąki

20 dag serka śmietankowego

20 dag masła

3 łyżki cukru pudru

2 żółtka

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia


3 duże dojrzałe gruszki

75 g suszonej żurawiny

cukier waniliowy (z prawdziwą wanilią)

2 łyżki cukru


białka, cukier trzcinowy


Zagnieść ciasto z podanych składników, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez 2 godziny.

Kiedy ciasto się chłodzi gruszki obrać i pokroić na małe kawałeczki, wrzucić do rondelka, wsypać cukier i wlać 2 łyżki wody. Smażyć owoce przez 5 minut, następnie dodać żurawinę i dusić kolejne 3 – 10 minut, aż do odparowania owoców i ich zmięknięcia lecz nie rozpadnięcia. Zostawić do ostygnięcia.

Po schłodzeniu ciasta wałkować je na grubość ½ cm, wykroić kwadraty, nałożyć owoce, formować pierożki.

Pierożki posmarować białkiem i posypać cukrem trzcinowym. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut do zrumienienia.

Smacznego!!!

9 komentarzy:

  1. chyba wypróbuję Twój przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis aż ślinka mi cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Olu wypróbuj, bo przepis mało kłopotliwy a efekt przepyszny.
    Co by tu zjeść mnie ślinka już nie cieknie bo panowie wykończyli ostatniego pierożka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie serowe ciasteczka muszą być pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Monisiu są pyszne, mogą być z każdymi innymi owocami i też będą pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Basiu takie pierożki to cudo! uwielbiam... a ciasto serowe znam i wykorzystuje do różnych wypieków, jest bardzo uniwersalne i pyszne!
    Mam gruszki... może więc...:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie urocze pierożki :) w sam raz do popołudniowej kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyjątkowe takie pierożki - z aromatem lasu-czy ze świeżymi żurawinami -też będą takie pyszne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że tak, tylko z ilością trzeba uważać bo suszone są słodkie a poza tym aby nie zdominowały smaku gruszek.

      Usuń