Pikantny pilaw z bulguru z kurczakiem
300 g kaszy bulgur, najlepiej aby to była gruba kasza
1 podwójna pierś z kurczaka
2 średnie cebule pokrojone w kostkę
4 pomidory (obrane ze skórki i pozbawione pestek)
2 łyżki ostrej pasty paprykowej (ilość można zmieniać w zależności od gustu)
2 łyżki masła klarowanego
oliwa
bulion drobiowy lub warzywny
sól, pieprz
Mięso z kurczaka pokroić w kostkę 1,5 x 1,5 cm, dokładnie osuszyć, posolić i popieprzyć. Na patelni rozgrzać masło z dodatkiem oliwy. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, a następnie dodać kurczaka. Smażyć aż do zrumienienia mięsa. Następnie dodać pomidory pokrojone w kostkę, dusić całość tak aż pomidory wyraźnie zmiękną. Dodać wypłukaną i odsączoną kaszę, pastę paprykową i chwilę smażyć całość. Następnie dodać bulion i dusić pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i dolewając w miarę potrzeby bulionu, aż kasza stanie się miękka, a nadmiar płynu odparuje. Doprawić ostatecznie solą i pieprzem. Podawać gorące.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz