niedziela, 25 września 2011

Tarta z figami i serem pleśniowym


Kiedy zobaczyłam dorodne, pięknie dojrzałe figi za całkiem sensowną cenę włożyłam kilka do koszyka z zakupami. Od samego początku wiedziałam, że muszę je zrobić w połączeniu z serem pleśniowym. Najlepszy byłby tutaj ser zdecydowanie ostrzejszy typu gorgonzola a ja zrobiłam z Lazurem Złocistym, jak dla mnie zbyt łagodnym. Podobne wrażenie odniósł też W., ale My jesteśmy miłośnikami zdecydowanych i ostrych smaków.



Tarta z figami i serem pleśniowym


ciasto:

250 g mąki
125 g masła
1 jajka
2 łyżki zimnej wody
½ łyżeczki soli


 wypełnienie:

3 dojrzałe figi
100 g sera z niebieską pleśnią
1 jajko
100 ml śmietany
sól, pieprz

 Z podanych składników zagnieść ciasto (osobiście robię je w melakserze), zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty. Ciasto przykryć papierem do pieczenia, obciążyć porcelanką do pieczenia (albo suchym grochem) i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 minut. W tym czasie przygotować składniki wypełnienia tarty: figi umyć, pokroić w grube plastry, ser pleśniowy pokruszyć lub pokroić w kostkę, a jajko roztrzepać ze śmietaną oraz doprawić solą i pieprzem. Po 10 minutach wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć papier z obciążnikami, wlać masę jajeczno-serową a na to układać figi i ser pleśniowy. Całość ponownie umieścić w piekarniku i piec kolejne 15 minut w 190 stopniach.
Podawać od razu po wyjęciu z pieca.

Smacznego!!!!


Ponieważ wczoraj na spacerze w lesie natknęłam się na 2 małe grzybki, które w kapturze mojej bluzy dotarły do domu J, nie mogłam ich zmarnować. Pokroiłam je w plasterki i również dodałam do tarty, a całość podałam z sałatą i świeżymi figami polaną dresingiem z soku z granatów, miodu i oliwy z oliwek.


11 komentarzy:

  1. Ojej! Nigdy czegoś takiego nie jadłam! Ależ to musi być boski smak! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tęsknię za figami najmocniej. i nigdzie nie mogę ich znaleźc..

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu-Prezydentowo tarta jest pyszna!
    Asieju ja swoje figi kupiłam w realu za naprawdę niewielkie pieniądze

    OdpowiedzUsuń
  4. Basiu, tarta boska! uwielbiam takie połączenia smaków, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. cudna ta tarta, chyba kupię jeszcze kilka fig :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. przepyszne ,to moje popisowe danie dla tych ktorzy lubia niebieski ser ja TA TARTE UWIELBIAM!!!!!!!!!!!!!!!! DZIEKUJE ZA PRZEPIS

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszna ,robilamm ja juz z 10 razy, jestem wdzieczna za tak smaczny przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem szczególnie wdzięczna za takie komentarze, przynajmniej wiem, że komuś mój przepis podpasował i danie smakowało.
      Pozdrawiam :)

      Usuń