poniedziałek, 11 marca 2013

ZnP * - Krem z pieczonych buraków


Weekend spędziłam niezwykle twórczo i relaksująco, ale o tym jutro. Na razie proponuję coś pysznego i jak W. stwierdził niezwykle wykwintnego w smaku. 
Dietetycy i lekarze zalecają zwiększenie ilości buraków w naszej diecie. Są to warzywa lekkostrawne o silnych właściwościach zasadotwórczych. Osoby spożywające duże ilości mięsa tym bardziej powinny zwiększyć ilość buraków w diecie, aby doprowadzić do równowagi kwasowo – zasadowej organizmu. Oprócz tego buraki zawierają spore ilości kwasu foliowego, magnezu, potasu, fosforu i żelaza. Myślę, że każdy znajdzie postać w jakiej najbardziej smakują mu buraki. Ja lubię buraki w każdej postaci, dlatego przyszła pora na kolejne danie z ich wykorzystaniem. To mój pierwszy krem z udziałem buraka i muszę stwierdzić, że nie ostatni.



Krem z pieczonych buraków


800 g buraków
2 czerwone cebule
1 duże winne jabłko
2 ząbki czosnku
30 g masła
2 łyżki oliwy
2 łyżki miodu
1 – 1 ½ l bulionu drobiowego
1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz

śmietana do podania, koperek

Umyte i osuszone buraki zawinąć w folię aluminiową i piec w 200 stopniach przez godzinę. Po tym czasie wystudzić je, obrać i pokroić w plasterki. Cebule obrać i pokroić w kosteczkę, jabłko również obrać i pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać masło i oliwę, zeszklić na nich cebulę, dodać jabłko i smażyć mieszając, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy jabłko zmięknie dodać buraki i miód, chwilę smażyć, ale nie dopuścić do skarmelizowania miodu. Całość podlać winem i dusić na małym ogniu do całkowitego odparowania płynu. Tak przygotowane składniki wrzucić do garnka, zalać bulionem i gotować przez około 5 minut. Całość lekko przestudzić, dokładnie zmiksować, doprawić octem balsamicznym, solą i sporą ilością pieprzu. Jeśli komuś bardzo zależy na idealnej gładkości zupy może uzyskany krem przetrzeć dodatkowo przez sito. Mnie na tym nie zależało i w zupełności wystarczyło mi dokładne zmiksowanie.
Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i posiekanym koperkiem.
Smacznego!!!


4 komentarze:

  1. Basiu, ja kocham buraki,a one wysoki IG mają :)Ten buraczany krem bardzo do mnie przemawia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, że tuczące są ale mogę z różnych rzeczy zrezygnować, ale z buraków absolutnie nie.

      Usuń
  2. Czy zupa ma słodkawy smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko tyle ile słodyczy pochodzi z buraków, czyli nie za mocny

      Usuń