piątek, 9 sierpnia 2013

Biało – zielona sałatka kalafiorowa


Upały nas nie opuszczają. Coraz trudniej z nimi sobie poradzić, przynajmniej mnie. Mury są już tak nagrzane, ze nocny spadek temperatury nie przynosi ulgi. To powoduje, że myśl o długim staniu w kuchni przy gotujących się garach napawa mnie przerażeniem. Ale jeść mimo wszystko coś musimy. Dlatego proponuję bardzo prostą i pyszną sałatkę.



Biało – zielona sałatka kalafiorowa


1 nieduży kalafior
4 jajka ugotowane na twardo
1 puszka zielonego groszku
3 –4 ogórki małosolne/kiszone
4 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
pęczek szczypioru

Kalafiora podzielić na różyczki (głąb i grubsze gałązki zostawiam i dodaję do zupy) i gotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru i kilku łyżek mleka przez około 8 – 10 minut (kalafior ma być ugotowany, ale jeszcze dosyć jędrny). Odcedzić i przelać zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania i schłodzić, zostawić na sitku do całkowitego odcieknięcia. Jajka pokroić w kostkę, ogórki również. Groszek konserwowy również odsączyć. W misce (raczej szerszej niż wyższej) ułożyć ugotowane różyczki kalafiora, na nim rozsypać groszek, ogórki i jajka. Przygotować sos z majonezu, jogurtu, zmiażdżonego czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać przygotowanym sosem. Całość posypać umytym i posiekanym szczypiorem. Całość schłodzić w lodówce co najmniej przez godzinę i można podawać.

Smacznego!!!



Dziś się chyba trochę ochłodziło - NARESZCIE!!! Planuję już co ugotuję i upiekę :) Oby tylko temperatura znów nie wzrosła tropikalnie. 

9 komentarzy:

  1. Przyda się kolejny przepis na pyszne jedzenie bez gotowania:)
    U mnie też dziś nieco chłodniej,
    ale wciąż nie na tyle, żeby stać przy kuchni;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też chłodniej, ale i tak fajnie jest zjeść sałatkę ;)

      Usuń
  2. Pyszna. Mam ochotę na taką właśnie. Ostatnie zdjęcie bardzo mi sie podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dobrze brzmi, zapisałam składniki, chociaż tu z kiszonymi/małosolnymi będzie kłopot;-)
    jednak się ochłodziło, chyba już na zawsze...

    OdpowiedzUsuń
  4. aha, ale znam taką samą z pomidorami, też dobra!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna i zapomniana przeze mnie. Czas na reaktywację! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że czas, tym bardziej, że teraz kalafiory są najsmaczniejsze

      Usuń