piątek, 23 sierpnia 2013

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem


Taki makaron podała na imprezie moja koleżanka, tak bardzo mi zasmakował, że musiałam wydębić od Niej przepis i zrobić dla nas taki sam.
Całość robi się błyskawicznie, a smakuje bosko. Myślę, że równie dobra byłaby wersja bez kurczaka, ale mięsożercy będą woleć kurczakową.


Polecam gorąco na szybki obiad J

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem


½ paczki makaronu (u mnie penne, ale inne kształty będą równie dobre)
1 paczka świeżego młodego szpinaku (250 g)
1 ząbek czosnku
350 ml słodkiej śmietany 18%
½ łyżeczki oregano
¼ łyżeczki bazylii
2 łyżki masła
1 kulka sera mozzarella
1 pierś z kurczaka (u mnie filety z udka kurczaka)
olej do usmażenia kurczaka
sól, pieprz

parmezan do podania

Zagotować wodę na makaron, a następnie ugotować go. W tym czasie szpinak umyć, obrać z grubszych ogonków, pokroić. Mięso kurczaka umyć, pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć i usmażyć na złocisto na niewielkiej ilości oleju. Odstawić. Na dużej patelni rozpuścić masło i zblanszować na nim szpinak, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, roztarte w palcach zioła, śmietankę i dusić całość przez chwilę. Dodać przysmażonego kurczaka oraz utarty ser mozzarella. Całość dusić, aż ser się rozpuści, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać na patelni z ugotowanym makaronem i podawać od razu posypany parmezanem świeżo utartym.
Smacznego!!!






Bardzo lubimy makarony i nie wiedzieć czemu na blogu jest ich tak mało. W najbliższym czasie będę nadrabiać zaległości :)


24 komentarze:

  1. Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadałam szpinak , ale makaronowe dania bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przestaliśmy jeść mięso, ale wydaje się, że i bez kurczaka będzie pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam, wersja bez kurczaka jest równie dobra (ja też wolę wersję bezmięsną) My jadamy mięso, chyba nie potrafiłabym tak całkiem z niego zrezygnować :(

      Usuń
    2. Wersję bezmięsną tego dania można dostać w Lidlu w mrożonkach. Jedząc to pierwszy raz byłam pod wrażeniem... Od tamtej pory robię ją sama w domu ale z mięsem jeszcze nie próbowałam :)

      Usuń
  3. Obiad jak dla mnie idealny :") uwielbiam makaron, szpinak no i kurczaka, więc trafiłaś w 10kę :))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie też, ale bez kurczaka raczej, choć i ten był rajem dla podniebienia :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Zrobiłam na kolację, pychotka. Moja druga potrawa ze szpinakiem i muszę przyznać że uwielbiam szpinak!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! I dziękuję, że podzieliłaś się swoją opinią, pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Właśnie zjedliśmy;) pycha :))) tylko troszkę zmieniłam przepis: dodałam cebulkę i ser pleśniowy :))) Super!!! Nawet dzieciaki zjadły z nami.Polecam....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało. Zmiany pewnie były korzystne

      Usuń
  6. wygląda pysznie:D muszę zrobić;) na jaki ser można jeszcze zamienić mozzarelle i pleśniowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli dodasz pleśniowy to danie stanie się mocno pikantne, nadmiar sera może zabić delikatny smak sosu śmietanowego i szpinaku z kurczakiem, ale spróbuj może posmakuje

      Usuń
    2. Przepis bardzo prosty, danie błyskawiczne i zarazem mega smaczne :) Ja ponieważ nie miałam w lodówce mozzarelli a pleśniowego sera nie lubię, włożyłam 2 łyżki serka topionego. Mimo to sos był delikatny :)
      Jak najbardziej polecam przepis!

      Usuń
    3. Super pomysł, cieszę się, że smakowało :)

      Usuń
  7. Pyszne!! właśnie zrobiłam i zjedliśmy na kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Szkoda, że nie ma Cię na facebooku

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam ten makaron, dodaje jeszcze pieczarki i smietane 30% :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Bez cebuli :) Ale jak ktoś bez cebuli żyć nie może to może też troszkę posmażyć.

      Usuń