Taki makaron
podała na imprezie moja koleżanka, tak bardzo mi zasmakował, że musiałam
wydębić od Niej przepis i zrobić dla nas taki sam.
Całość robi się
błyskawicznie, a smakuje bosko. Myślę, że równie dobra byłaby wersja bez
kurczaka, ale mięsożercy będą woleć kurczakową.
Polecam gorąco
na szybki obiad J
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
½ paczki
makaronu (u mnie penne, ale inne kształty będą równie dobre)
1 paczka
świeżego młodego szpinaku (250 g)
1 ząbek czosnku
350 ml słodkiej
śmietany 18%
½ łyżeczki
oregano
¼ łyżeczki
bazylii
2 łyżki masła
1 kulka sera
mozzarella
1 pierś z
kurczaka (u mnie filety z udka kurczaka)
olej do
usmażenia kurczaka
sól, pieprz
parmezan do
podania
Zagotować wodę
na makaron, a następnie ugotować go. W tym czasie szpinak umyć, obrać z
grubszych ogonków, pokroić. Mięso kurczaka umyć, pokroić w kostkę, posolić,
popieprzyć i usmażyć na złocisto na niewielkiej ilości oleju. Odstawić. Na
dużej patelni rozpuścić masło i zblanszować na nim szpinak, dodać zmiażdżony
ząbek czosnku, roztarte w palcach zioła, śmietankę i dusić całość przez chwilę.
Dodać przysmażonego kurczaka oraz utarty ser mozzarella. Całość dusić, aż ser
się rozpuści, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać na patelni z
ugotowanym makaronem i podawać od razu posypany parmezanem świeżo utartym.
Smacznego!!!
Bardzo lubimy makarony i nie wiedzieć czemu na blogu jest ich tak mało. W najbliższym czasie będę nadrabiać zaległości :)
Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadałam szpinak , ale makaronowe dania bardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuńTen makaron jest pyszny polecam :)
UsuńPrzestaliśmy jeść mięso, ale wydaje się, że i bez kurczaka będzie pyszne. :)
OdpowiedzUsuńTak jak napisałam, wersja bez kurczaka jest równie dobra (ja też wolę wersję bezmięsną) My jadamy mięso, chyba nie potrafiłabym tak całkiem z niego zrezygnować :(
UsuńWersję bezmięsną tego dania można dostać w Lidlu w mrożonkach. Jedząc to pierwszy raz byłam pod wrażeniem... Od tamtej pory robię ją sama w domu ale z mięsem jeszcze nie próbowałam :)
UsuńObiad jak dla mnie idealny :") uwielbiam makaron, szpinak no i kurczaka, więc trafiłaś w 10kę :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Dla mnie też, ale bez kurczaka raczej, choć i ten był rajem dla podniebienia :)
UsuńPozdrawiam :)
Zrobiłam na kolację, pychotka. Moja druga potrawa ze szpinakiem i muszę przyznać że uwielbiam szpinak!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! I dziękuję, że podzieliłaś się swoją opinią, pozdrawiam :)
Usuńzabieram się do roboty :)!
OdpowiedzUsuńI jak smakowało????
UsuńWłaśnie zjedliśmy;) pycha :))) tylko troszkę zmieniłam przepis: dodałam cebulkę i ser pleśniowy :))) Super!!! Nawet dzieciaki zjadły z nami.Polecam....
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało. Zmiany pewnie były korzystne
Usuńwygląda pysznie:D muszę zrobić;) na jaki ser można jeszcze zamienić mozzarelle i pleśniowy?
OdpowiedzUsuńJeśli dodasz pleśniowy to danie stanie się mocno pikantne, nadmiar sera może zabić delikatny smak sosu śmietanowego i szpinaku z kurczakiem, ale spróbuj może posmakuje
UsuńPrzepis bardzo prosty, danie błyskawiczne i zarazem mega smaczne :) Ja ponieważ nie miałam w lodówce mozzarelli a pleśniowego sera nie lubię, włożyłam 2 łyżki serka topionego. Mimo to sos był delikatny :)
UsuńJak najbardziej polecam przepis!
Super pomysł, cieszę się, że smakowało :)
UsuńPyszne!! właśnie zrobiłam i zjedliśmy na kolację:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę!!!
UsuńSzkoda, że nie ma Cię na facebooku
OdpowiedzUsuńFakt, blog nie ma swojego funpagea
Usuńuwielbiam ten makaron, dodaje jeszcze pieczarki i smietane 30% :)
OdpowiedzUsuńTak bez cebuli?
OdpowiedzUsuńBez cebuli :) Ale jak ktoś bez cebuli żyć nie może to może też troszkę posmażyć.
UsuńPychotka, mam akurat szpinak i kurczaka w lodówce, to już chyba wiem co zrobię na kolację ;)
OdpowiedzUsuń