czwartek, 19 grudnia 2013

Pączki huzarskie - pyszne orzechowe ciasteczka


Pod taką nazwą znalazłam przepis w mocno wiekowej gazetce będącej przedrukiem gazetki niemieckiej. Dlaczego tak się nazywają? Nie wiem, wiem natomiast, że robi się prosto, szybko a w smaku są świetne.


Pączki huzarskie


200 g masła
100 g cukru
2 żółtka
1 torebka cukru waniliowego
100 g mielonych orzechów laskowych
200 g mąki
szczypta soli
kandyzowane wiśnie i cukier puder

Składniki ciasta zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Następnie z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, po środku robić zagłębienie, w które wkładamy połówki kandyzowanych wiśni. Tak przygotowane ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 12 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem i zamykamy w puszce. Można je przechowywać do 4 tygodni.
Smacznego!!!



Kulki lekko spłaszczałam, ale zupełnie niepotrzebnie, bo ciastka pod wpływem temperatury robią się bardziej płaskie (lekko rozlewają się na boki). Ja uwielbiam orzechowe ciasteczka i te bardzo mi smakują, a i prezentują się ładnie.

Nie wiem czemu, ale w tym roku mam problem z ogarnięciem rzeczywistości przedświątecznej. Ciągle nie mam rozplanowanych zajęć, a nawet jak próbuję coś przygotować to wrodzone lenistwo mi na działanie nie pozwala. Mam nadzieję, ze jednak rzutem na taśmę w końcu się zmobilizuję i wszystko uda mi się zrobić tak jakbym sobie tego życzyła.
A jak Wasze przygotowania????



14 komentarzy:

  1. Moje przygotowania toczą się choć w zwolnionym trochę tępie - ból kręgosłupa skutecznie to tempo zwolnił. Jest już lepiej, ale pos,piech nie wskazany...
    Ciasteczka muszą być pyszne, wyglądają bardzo smacznie - szczególnie ten środek :-)
    Aby Ci się wszystko udało tak jak sobie życzysz !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdrowia życzę, wiem jak ból zwłaszcza kręgosłupa potrafi wyłączyć z aktywności. Trzymam kciuki aby ból minął i abyś mogła spokojnie wszystko przygotować bez bólu.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Do Twoich grzybków im bardzo daleko, ale dziękuję!!!

      Usuń
  3. ale piękne , jak oczko z koralem do pierścionka

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasteczka pięknie wyglądają:) A u nas - co się dało zrobić wcześniej (pierogi, uszka, kapuśniaczki), to już zrobione. Ale cała reszta czeka na swoją kolej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierogi już też prawie mam zrobione (trzy rodzaje) i łazanki do grzybowej, ale reszta w lesie jeszcze :)

      Usuń
  5. Pączków nie przypominają, ale wyglądają rozkosznie :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Upiekłam wczoraj te ciasteczka, nie mogłam się oprzeć, są pyszne :) Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poza tym, że pyszne niestety mają jeszcze jedną właściwość - znikają jak kamfora, właśnie wczoraj odkryłam, że nie został ani jeden pączek huzarski i będę musiała dopiec jeszcze jedna porcję ;)

      Usuń
  7. Wow co za extra pączki :-)
    Takich jeszcze nie widziałam i pewnie smaczne ...

    Wesołych , zdrowych i radosnych Świąt życzy
    Klub Kota :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hmmmm .... chyba zjadłabym wszystkie :-)

    OdpowiedzUsuń