Turecki obiad zakończyliśmy karmelizowaną dynią. Przepis oryginalny znalazłam w „Smaki Turcji" ale odrobinę go zmodyfikowałam. Dynia wyszła bardzo smaczna, choć jak każdy turecki deser, była bardzo słodka. Myślę, że tak przygotowane kostki dyni świetnie nadają się do wykorzystania również w innej formie, nie tylko jedzone samodzielnie.
Karmelizowana dynia z woda różaną
Moja wersja przepisu
½ kg dyni piżmowej, obranej i pozbawionej nasion
115 g cukru
szczypta cynamonu
2 łyżki wody
1 łyżka wody różanej
garść uprażonych i posiekanych orzechów włoskich
Dynię pokroić w kostkę o wymiarach 2x2 cm. Wrzucić ją do rondla posypać cukrem, cynamonem, wlać wodę i mieszając gotować na średnio wolnym ogniu, aż niemal cała woda wyparuje (z dyni wycieknie sok i ilość płynu wyraźnie się zwiększy). Dodać wodę różaną i dalej mieszając gotować do niemal całkowitego odparowania. Dynię przełożyć do salaterki, posypać orzechami. Deser podawać całkowicie wystudzony.
Osobiście następnym razem wodą różaną pokropię jeszcze dynię po zakończeniu duszenia, aby wzmóc aromat.
Smacznego!
Przepis dodaję do akcji zorganizowanej przez Beę w której biorę udział nie po raz pierwszy, ale po raz pierwszy jako blogerka.
Basiku, deser wyglada na pyszny. Mozna uzyc innej dyni?Mialabym ochote sprobowac troszeczke :)Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTakie delicje! I to wegańskie! Zapisuję :)
OdpowiedzUsuńFlowerku dynia może byc inna, ale musi być z tych które nie rozpadają się łatwo podczas gotowania czypieczenia.
OdpowiedzUsuńMarta, nawet nie pomyślałam o tym, że to wegańskie, a wydawało mi się że nie da się zrobić czegoś pysznego wegańskiego. Dziękuję za tą uwagę, chyba pora zmienić zdanie o weganizmie
Dynia w roli głównej jako deser? Cuda serwujesz w egzotycznym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńBasiu, niezwykle oryginalne polaczenie! Dyni z dodatkiem wody rozanej jeszcze nigdy nie probowalam, cale zycie sie czlowiek czegos uczy ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
już sama nazwa brzmi zjawiskowo , bardzo jestem ciekawa jak może to smakować
OdpowiedzUsuń