środa, 26 października 2011

Quiche z dynią, burakami i kozim serem

Pyszne, kolorowe, cieszące oko i podniebienie danie wchodzi na stałe do mojego kulinarnego repertuaru.

Danie powstało w ramach Święta Dyni organizowanego przez Beę.



Quiche z dynią, burakami i kozim serem

ciasto:

250 g mąki
125 g zimnego masła
50 g utartego parmezanu
1 jajko
1 – 3 łyżek zimnej wody (ewentualnie)

farsz:

500 g dyni
pęczek dymki
kilka gałązek świeżego tymianku lub szczypta suszonego
2 łyżki oliwy
2 ugotowane lub upieczone buraki średniej wielkości
150 g koziego sera sałatkowego
3 jajka
150 ml śmietanki

sól, pieprz



Z podanych składników zagnieść szybko ciasto (do ciasta nie dodajemy soli, bo parmezan jest wystarczająco słony), zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ½ godziny. W tym czasie surową, obraną dynię utrzeć na tarce o dużych oczkach. Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić dynię i tymianek. Smażyć całość do zmięknięcia dyni. Posolić popieprzyć do smaku. Odstawić do wystygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty (o średnicy 23 cm), obciąć wystające kawałki ciasta. Przykryć papierem do pieczenia, wsypać porcelanowe kulki do pieczenia lub suchą fasolę i wstawić do pieca nagrzanego do 190 stopni na 15 minut. W tym czasie utrzeć na grubej tarce obrane buraki, ser pokruszyć, a dymkę posiekać. Po 15 minutach wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć papier z obciążnikami. Na cieście rozsypać ser, na to równomiernie rozłożyć utarte buraki. Do dyni dodać dymkę, wymieszać a całość rozłożyć na warstwie buraczanej. Jajka roztrzepać ze śmietanką, doprawić solą i pieprzem, wylać na warzywa. Całość piec w 190 stopniach 20 minut. Quiche smakuje równie dobrze  na gorąco (zaraz po wyjęciu z pieca) jak i na zimno.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz