środa, 19 października 2011

Kisir – sałatka z kuskusu

Obiad turecki nie mógł się obejść bez meze, czyli drobnych przystawek. Nasza hotelowa restauracja serwowała pyszną sałatkę z kuskusu o nazwie kisir. Poszukałam w różnych źródłach przepisu na nią i pamiętając smak oryginały zrobiłam swoją wersję, równie pyszną.



Kisir

1 szklanka suchej kaszki kuskus

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 – 2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej (można pominąć, albo zamienić pastę na suchą mieloną ostrą paprykę ilość dobierając wg własnego uznania)

2-3 pomidory (można pominąć)

pęczek natki pietruszki

mały pęczek dymki

garść świeżych liści mięty

¼ szklanki oliwy z oliwek

sól


Do miski wsypać kaszę, zalać ja wrzącą wodą w takiej ilości, aby woda sięgała centymetr nad powierzchnię kaszy. Miskę przykryć i pozostawić na 10 – 15 minut. Kiedy kasza zmięknie i napęcznieje dodać koncentrat pomidorowy, pastę paprykową, dokładnie wymieszać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Dymkę, natkę i miętę posiekać. Pomidory i zioła dodać do sałatki, wymieszać, doprawić do smaku solą, ewentualnie dodać więcej pasty paprykowej (ostrej mielonej papryki) oraz wlać oliwę z oliwek. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki aby sałatka się dokładnie schłodziła.

Podawać jako przystawkę lub jako dodatek do dań. Ja bardzo chętnie pakuję kisir do pudełeczka i biorę do pracy na lunch.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. uwielbiam takie orientalne połączenia z miętą! Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Arrisum jeśli lubisz miętę to zrób koniecznie. Sałatka jest pyszna. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń