Jakim cudem na
blogu nie znalazła się jeszcze cała masa przepisów na makaron?
Zupełnie nie
umiem znaleźć wytłumaczenia. Dziś proponuję Wam danie idealne na letni obiad.
Makaron w sosie z pieczonych warzyw
średniej
wielkości bakłażan (około 400 g)
czerwona papryka
(około 300 g)
½ kg świeżych
pomidorów
3 duże ząbki
czosnku
2 szalotki
¼ łyżeczki
pepperoncino
1 łyżeczka
oregano
świeża bazylia
sól, pieprz, ½
łyżeczki cukru
kilka łyżek
oliwy
125 g wędzonego boczku
(można pominąć)
oliwa z oliwek
makaron o
dowolnym kształcie
parmezan
Piekarnik
rozgrzać do 190 stopni. Bakłażana rozkroić wzdłuż, posolić i pozostawić na 15
minut. Paprykę rozkroić, usunąć gniazdo nasienne. Po kwadransie bakłażana wytrzeć do sucha, a stronę rozkrojoną skropić oliwą. Na blaszce
ułożyć bakłażana rozkrojoną stroną do dołu, paprykę również rozkrojoną stroną
do dołu, nieobrane ząbki czosnku zawinięte w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika na 25 minut (aż do
wyraźnego zrumienienia skórek papryki i bakłażana). Po tym czasie blaszkę wyjąć z piekarnika, paprykę
włożyć do woreczka i szczelnie zamknąć. Odstawić na 15 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki usuwając pestki. Tak rozdrobnione
pomidory dusić na małym ogniu przez 10 minut.
Bakłażana obrać
ze skórki, ząbki czosnku obrać z łupinek, paprykę pozbawić skórki. Wszystkie
warzywa łącznie z pomidorami włożyć do blendera a następnie całość zmiksować.
Szalotki obrać,
pokroić w drobną kostkę, boczek w paski (opcjonalnie). W rondlu rozgrzać oliwę,
zeszklić szalotki, przyrumienić boczek (opcjonalnie) dodać peperoncino, oregano
a następnie zmiksowane warzywa. Dusić przez około 10 minut, doprawić solą,
pieprzem, cukrem. Na koniec wrzucić garść posiekanej bazylii.
Podawać z
ugotowanym w międzyczasie makaronem, na wierzch ułożyć paski parmezanu.
Smacznego!!!
pyszny makaronik
OdpowiedzUsuńFakt, pyszny :)
UsuńAle smacznie. Sos w stylu lutenicy :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, tylko przyprawy trochę inne:)
UsuńNiezawodne i bardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńI smaczne!
UsuńMakarony w domowym sosie warzywnym to najlepszy pomysł na letni obiad :) Smakują obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, trzeba korzystać póki można!
UsuńUwielbiam makarony z takimi sosami. Pychota :)
OdpowiedzUsuńSkoro uwielbiasz, to polecam również i taki sos.
Usuń