czwartek, 23 sierpnia 2012

Makaron w sosie z pieczonych warzyw



Jakim cudem na blogu nie znalazła się jeszcze cała masa przepisów na makaron? 
Zupełnie nie umiem znaleźć wytłumaczenia. Dziś proponuję Wam danie idealne na letni obiad.


Makaron w sosie z pieczonych warzyw


średniej wielkości bakłażan (około 400 g)
czerwona papryka (około 300 g)
½ kg świeżych pomidorów
3 duże ząbki czosnku
2 szalotki
¼ łyżeczki pepperoncino
1 łyżeczka oregano
świeża bazylia
sól, pieprz, ½ łyżeczki cukru
kilka łyżek oliwy
125 g wędzonego boczku (można pominąć)
oliwa z oliwek

makaron o dowolnym kształcie
parmezan

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Bakłażana rozkroić wzdłuż, posolić i pozostawić na 15 minut. Paprykę rozkroić, usunąć gniazdo nasienne. Po kwadransie bakłażana wytrzeć do sucha, a stronę rozkrojoną skropić oliwą. Na blaszce ułożyć bakłażana rozkrojoną stroną do dołu, paprykę również rozkrojoną stroną do dołu, nieobrane ząbki czosnku zawinięte w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika na 25 minut (aż do wyraźnego zrumienienia skórek papryki i bakłażana). Po tym czasie blaszkę wyjąć z piekarnika, paprykę włożyć do woreczka i szczelnie zamknąć. Odstawić na 15 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki usuwając pestki. Tak rozdrobnione pomidory dusić na małym ogniu przez 10 minut.
Bakłażana obrać ze skórki, ząbki czosnku obrać z łupinek, paprykę pozbawić skórki. Wszystkie warzywa łącznie z pomidorami włożyć do blendera a następnie całość zmiksować.
Szalotki obrać, pokroić w drobną kostkę, boczek w paski (opcjonalnie). W rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić szalotki, przyrumienić boczek (opcjonalnie) dodać peperoncino, oregano a następnie zmiksowane warzywa. Dusić przez około 10 minut, doprawić solą, pieprzem, cukrem. Na koniec wrzucić garść posiekanej bazylii.
Podawać z ugotowanym w międzyczasie makaronem, na wierzch ułożyć paski parmezanu.
Smacznego!!!


10 komentarzy: