Czasem potrzeba
czegoś słodkiego, pysznego ale szybkiego w wykonaniu. Wtedy doskonałym wyjściem
jest upieczenie muffin. Te, które dzisiaj Wam proponuję, nie dość, że są pyszne to jeszcze bardzo zdrowe ze
względu na pełnoziarnistą mąkę. Upiekłam je w charakterze „czegoś na ząb” na wycieczkę sentymentalną, ale o niej innym razem.
Pełnoziarniste muffiny lekko korzenne ze śliwką i marcepanem
(porcja na 12
muffinek)
375 g mąki
pełnoziarnistej
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
¾ łyżeczki
cynamonu
¼ łyżeczki
mielonego kardamonu
szczypta soli
2 duże jajka
150 ml oleju
3 łyżki płynnego
miodu
250 – 280 ml
mleka (ilość zależna od tego ile wchłonie mąka)
12 śliwek
50 g masy
marcepanowej
Śliwki pozbawić
pestek a miejsce po nich zapełnić kawałkami masy marcepanowej. Składniki suche
wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie mokre składniki wlać do
składników suchych. Wymieszać całość. Do przygotowanej formy nakładać łyżką
ciasto (ja korzystam z papilotek i nie muszę natłuszczać i wysypywać zagłębień
w blaszce). Na wierzch poukładać śliwki nadziane marcepanem. Całość wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25 minut (do suchego
patyczka).
Smacznego!!!
Z marcepanem? Hmm, ciekawe.
OdpowiedzUsuńBasiu, czy widziałaś moją interpretację twoich placków?:) Trochę pozmieniałam, mam nadzieję że Ci to nie przeszkadza.
Marcepan to moja miłość;)
UsuńLubię takie razowe mufiny, jeszcze ten marcepan...pyszne muszą być:)
OdpowiedzUsuńTa pełnoziarnista mąka to taki zgłuszacz sumienia;)
Usuń