środa, 22 sierpnia 2012

Pełnoziarniste muffiny lekko korzenne ze śliwką i marcepanem



Czasem potrzeba czegoś słodkiego, pysznego ale szybkiego w wykonaniu. Wtedy doskonałym wyjściem jest upieczenie muffin. Te, które dzisiaj Wam proponuję, nie dość, że są pyszne to jeszcze bardzo zdrowe ze względu na pełnoziarnistą mąkę. Upiekłam je w charakterze „czegoś na ząb” na wycieczkę sentymentalną, ale o niej innym razem.



Pełnoziarniste muffiny lekko korzenne ze śliwką i marcepanem

(porcja na 12 muffinek)

375 g mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
¾ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta soli

2 duże jajka
150 ml oleju
3 łyżki płynnego miodu
250 – 280 ml mleka (ilość zależna od tego ile wchłonie mąka)

12 śliwek
50 g masy marcepanowej

Śliwki pozbawić pestek a miejsce po nich zapełnić kawałkami masy marcepanowej. Składniki suche wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie mokre składniki wlać do składników suchych. Wymieszać całość. Do przygotowanej formy nakładać łyżką ciasto (ja korzystam z papilotek i nie muszę natłuszczać i wysypywać zagłębień w blaszce). Na wierzch poukładać śliwki nadziane marcepanem. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25 minut (do suchego patyczka).
Smacznego!!!


4 komentarze:

  1. Z marcepanem? Hmm, ciekawe.
    Basiu, czy widziałaś moją interpretację twoich placków?:) Trochę pozmieniałam, mam nadzieję że Ci to nie przeszkadza.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie razowe mufiny, jeszcze ten marcepan...pyszne muszą być:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta pełnoziarnista mąka to taki zgłuszacz sumienia;)

      Usuń