Od kiedy
poznałam smak mąki gryczanej miałam wielką ochotę na chleb gryczany. Szukałam
przepisu, który przemówiłby do mnie: „jestem tym którego szukasz”, ale nie
znalazłam. Po powrocie z wakacji z wielkim żalem odkryłam, że w większości moich
mąk chlebowych mam latających lokatorów L Musiałam z całą
stanowczością pozbyć się zapasów. Została tylko mąka gryczana (jej mole nie
raczyły zapaskudzić co bardzo dokładnie sprawdziłam, widocznie zapach im nie
odpowiada). Tym sposobem
powstał bardzo dobry chleb z pewnym udziałem mąki gryczanej.
Chleb z mąką gryczaną
Wieczorem przed
pójściem spać przygotować bigę.
Biga:
7 g świeżych
drożdży
150 ml wody
130 g mąki
pszennej
20 g mąki
gryczanej
Składniki
wymieszać, przykryć folią i wstawić do lodówki na noc.
Rano wyjąć bigę,
która powinna była podwoić swoja objętość, postawić na blacie aby nabrała
temperatury otoczenia. Następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wszystko
wymieszać.
50 g mąki
gryczanej
280 g aktywnego
zakwasu żytniego
50 g mąki
żytniej
1 ½ łyżeczki
soli morskiej
garść uprażonych
nasion słonecznika
Wyrobione ciasto
przełożyć do foremki (u mnie ceramiczna forma o długości 21 cm) wyłożonej
papierem, albo natłuszczonej i wysypanej mąką. Przykryć ściereczką, postawić w
ciepłym miejscu pozbawionym przeciągów aż do całkowitego wypełnienia foremki
przez rosnące ciasto. Wierzch można posypać ziarnami słonecznika lub tak jak ja
makiem. Piec najpierw w temperaturze 200 stopni przez 15 minut, następnie
zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, piec kolejne 30 minut. Po tym czasie
sprawdzić czy chleb jest upieczony – wyjąć chleb z formy i popukać go od spodu.
Jeśli dźwięk jest głuchy to znaczy, że upiekł się właściwie, jeśli nie wstawić
chleb na kolejne 10 minut.
Piekąc chleby w
foremkach lubię dopiec je jeszcze dodatkowo kilka minut bez formy, aby skórka na spodzie
i bokach chleba również zrobiła się chrupiąca.
Smacznego!!!
Bardzo ładnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłabym piętkę z masłem.
Piętka była szczególnie pyszna, taka chrupiąca :)
UsuńPewnie w żeliwnym garnku też się uda. Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak!
Usuń