sobota, 16 marca 2013

Zakręcony klops z jajami przepiórczymi



Wielkanoc w tym roku wyjątkowo wcześnie, więc mimo, że zima za oknem w pełnej krasie ja zaczynam planować menu świąteczne. Oczywiście będzie pasztet bez którego nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu, ale zastanawiam się również nad klopsem. W ramach prób powstał zakręcony klops z jajami przepiórczymi. Nie tylko doskonale smakuje ale i fajnie wygląda, więc kto wie, może klops awansuje na świąteczne stoły.


Zakręcony klops z jajami przepiórczymi


500 g dobrej jakości mielonego mięsa (indyczego lub wieprzowo - wołowego)
1 jajko
1 bułka kajzerka
mleko do namoczenia bułki
1 duża cebula lub 2 mniejsze (u mnie cebule czerwone bo inne wyszły)
2 łyżki oliwy
8 – 9 jajek przepiórczych
250 g świeżego szpinaku lub paczka mrożonego szpinaku w liściach
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

½ metra rękawa do pieczenia (niekoniecznie)

Cebule obrać drobniutko pokroić w kostkę, przesmażyć na oliwie aż do zeszklenia. Bułkę namoczyć w mleku (albo w wodzie). Mięso mielone dokładnie wyrobić z przesmażoną cebulą, odciśniętą dokładnie bułką, jajkiem i solą oraz pieprzem. W między czasie ugotować jaja przepiórcze. Ich ilość będzie uzależniona od długości klopsa jaki chcemy uzyskać. Ja wykorzystałam 8 jajek na klops o długości 27 centymetrów. Szpinak umyć, odsączyć. Na dużej patelni rozpuścić masło, wrzucić szpinak i cały czas mieszając zblanszować go do uzyskania miękkich liści, ale nie rozpadających się. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, doprawić solą, pieprzem i szczyptą mielonej gałki muszkatołowej. Jeśli korzystamy ze szpinaku mrożonego należy go rozmrozić, odsączyć dokładnie na sicie i dalej postępować jak ze świeżym, tylko smażyć krócej, bo liście są już zblaszowane.
Masę mięsną rozłożyć na rozciętym i posmarowanym olejem rękawie do pieczenia w formie prostokąta (23 x 27 cm) na całej powierzchni rozłożyć szpinak. Na krawędzi dłuższego boku ułożyć obrane jaja przepiórcze w taki sposób, aby stanowiły zwarty łańcuszek. Zwijać roladę wzdłuż krótszego boku pomagając sobie folią rękawa. Zakleić końce rolady, zalepić roladę wzdłuż. Rękaw zawinąć w taki sposób aby powstał jakby luźno zapakowany podłużny cukierek (w rękawie powinno być sporo powietrza) a następnie całość włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez około 45 minut. Jeśli nie korzystamy z rękawa do pieczenia klops uformować pomagając sobie folią spożywczą albo papierem do pieczenia (pamiętając o natłuszczeniu) a następnie upiec w foremce keksowej.
Klops można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Do podawanego na ciepło można zrobić sos, np któryś z tutaj proponowanych. Obie wersje smakują równie dobrze.
Smacznego!!!



 Przepis dodaję do akcji "Wielkanocne smaki"


7 komentarzy:

  1. Świetnie wygląda:) bardzo fajny na wielkanocny stół, może taki zrobię, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! A ja muszę zajrzeć jak się chrzan po Twojemu robiło, bo muszę na święta zrobić :)

      Usuń
  2. Pysznie wygląda:)
    Muszę spróbować wersji ze szpinakiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kręci mnie aby zrobić tego klopsika na święta,U nas nie ma jajek
    przepiórczych.

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekłam mięso wczoraj, posiłkując się tym przepisem. Jajka dałam kurze, ale spodobał mi się pomysł z dodaniem szpinaku. Danie jest bardzo uniwersalne i jest miłą alternatywą dla zwykłych mielonych. Próbowałam już i stwierdzam, że bardzo smaczne. Pozdrawiam! Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  5. Zaraz będę kręcić, trzymajta kciuki ;)

    OdpowiedzUsuń