Miewacie problemy z wykorzystaniem kurczaka z rosołu? Osobiście nie przepadam za tym mięsem w formie potrawki, zatem musiałam znaleźć inny sposób na jego wykorzystanie. I znalazłam, a właściwie znalazła go wiele lat temu moja Mama. Pomysł na tę zupę uległ od tamtego czasu delikatnym modyfikacjom, ale główna idea została. Zupa jest pyszna i sycąca, spokojnie może starczyć za cały obiad.
Pikantna zupa pomidorowa z kurczakiem
1 kg pomidorów (lub pomidory z puszki)
gotowane mięso z kurczaka (z rosołu)
1 papryczka chilli
1 papryka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1l rosołu
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
oliwa lub olej
makaron (najlepiej orzo, ale może być dowolny inny)
natka pietruszki
Kurczaka, cebulę, paprykę pokroić w kostkę. Z chilli usunąć nasiona i drobno posiekać (ilość chilli proponuję dostosować do swijego smaku i odporności na ostre potrawy). Rozgrzać tłuszcz, na nim zeszklić cebulę, dodać rozgnieciony czosnek, chilli, kurczaka i paprykę. Smażyć mieszając przez około 5 minut. Pod koniec smażenia dodać słodką paprykę i jeszcze chwilę smażyć. Kiedy warzywa zrobią się szkliste wlać rosół oraz dodać obrane i pokrojone na małe kawałki pomidory i cukier. Gotować wszystko na wolnym ogniu, aż pomidory się rozpadną (jeśli korzystamy z pomidorów z puszki gotujemy całość około 15 minut). Doprawić zupę do smaku solą i pieprzem.
Podawać z makaronem i natką pietruszki.
Smacznego!
Pomidorowa to ja moge Basiu zawsze i wszedzie, tyle tylko, ze kurczaka z rosolu nie posiadam ;) Gdy juz zdazy mi sie jsienia lub zima zlapac jakiegos wirusa, to wtedy kupuje dwa udka i gotuje rosol. Ale to nic, pomidorowa czy z kurczakiem czy bez i tak jest 'the best' ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!