niedziela, 7 sierpnia 2011

Tarta z cukinią i mięsem mielonym

Jutro wyjeżdżam z koleżanką na tygodniowe wakacje, a jak znam moich Panów nie będą sobie gotować obiadów. Musiałam zatem coś zrobić z kilkoma produktami zalegającymi w lodówce. W ten sposób powstał przepis wart tego, aby go zapamiętać i powtarzać. Tarta wyszła pyszna, świetnie nadaje się na szybki obiad. 





Tarta z cukinią i mięsem mielonym

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 cukinia
1 cebula
30 dag mięsa mielonego (u mnie z indyka)
1/2 kg pomidorów (lub puszka pomidorów)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru (jak zawsze gdy dodaję pomidory)
1 łyżeczka oregano
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
oliwa
jajko do posmarowania ciasta (opcjonalnie)

Mięso mielone podsmażyć na oliwie, dodać przyprawy, pomidory i dusić aż do całkowitego wyparowania płynu. Doprawić do smaku. Odstawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić na talarki, lekko zeszklić i również odstawić. Cukinię bez obierania pokroić na cieniutkie plasterki. Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim, obciążyć i podpiec w 190 stopniach przez 15 minut. Następnie wyjąć ciasto z pieca, zdjąć obciążającą porcelankę (groch) i posmarować roztrzepanym jajkiem. Na tak przygotowane ciasto układać dachówkowo plasterki cukinii, na nie położyć mięso a wszystko przykryć krążkami cebuli. Wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut. Wyjąć z pieca i podawać na groąco.
Smacznego!


3 komentarze:

  1. smakowicie wygląda. bardzo lubię dania z wykorzystaniem mielonego

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszło przepyszne właśnie przed chwilą skończyliśmy jeść obiad
    Ja też wykorzystałam produkty zalegające w lodówce :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało.
      Pozdrawiam :)

      Usuń