Bardzo lubię zupy i dlatego wszędzie gdzie jestem staram się je jeść, aby mieć na nie kolejne pomysły. Podczas pobytu w Stambule jadłam zupę jogurtową, która bardzo mi posmakowała. Lato powoli chyli się ku końcowi, więc znów zaczyna się dla mnie sezon na zupy. Przyszła pora na turecką zupę jogurtową. Z jednej strony jest dość lekka w smaku, a z drugiej sycąca za sprawą ryżu.
Polecam tę prostą w wykonaniu, ale niezwykle smaczną zupę.
Zupa jogurtowa
(przepis jest kompilacją licznych przepisów znalezionych w książkach kucharskich i w internecie)
1 l bulionu drobiowego
500 g jogurtu typu bałkańskiego
100 g ryżu
1 łyżka mąki
2 żółtka
sól, pieprz
2 łyżki suchej mięty
2 łyżki masła
W bulionie ugotować ryż (nie do pełnej miękkości), w tym czasie dokładnie wymieszać ze sobą w misce mąkę, jogurt i żółtka. Masa musi być idealnie gładka. Należy ją odrobinę posolić i dodać pół szklanki zimnej wody. Ponownie wymieszać. Kiedy ryż się ugotuje należy zahartować jogurt gorącym bulionem, wymieszać, a następnie wlać całość do gotującego się bulionu intensywnie mieszając. Całość zagotować, mieszając cały czas. Następnie na patelni rozpuścić masło, wsypać do niego suszoną miętę. Do miseczek nalać zupy a po wierzchu polać masłem miętowym.
Smacznego!
Przepis pragnę dołaczyć do letniego festiwalu zupy
Slyszalam duzo dobrego o tej zupie, koniecznie musze ja wyprobowac, bo czuje, ze moglaby przypasc mi do gustu.
OdpowiedzUsuńMnie też się podoba ta zupa:)
OdpowiedzUsuńJeśli Was kusi to zróbcie, wysiłek mały a zupa bardzo smaczna.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wizytę :)
Lubie takie zupki, na pewno zrobie!
OdpowiedzUsuńmożna razem z miętą dodać płatki suszonych chili a obok na talerzach cytrynę w ćwiartkach do dokwaszenia jak ktoś lubi
OdpowiedzUsuńTak masz rację, z tym, że chili miałam dodane w postaci oliwy z płatkami i tym zupa była lekko polana.
UsuńWlasnie zrobilam, pychotka, dodalam cale jajka zamiast zoltek i wycisnelam sok z polowki cytryny. A zamiast normalnego ryzu dodalam ryz makaronowy, szybko i pysznie, polecam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała, z makaronem też musiała być pyszna.
UsuńMiętę należy podsmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem małej łyżeczki masła prawdziwego. Turcy używają prawie do wszystkiego więcej oliwy niż masła.
OdpowiedzUsuń